24 oktober 2013

Vitello träffar Gud av Kim Fupz Aakeson



Boken handlar om en kille som heter Vitello. Vitello har ett par kompisar, han bor i ett radhus med en ganska snäll mamma som lagar spaghetti med riven ost och de har en bil med bara en repa och på det hela taget är Vitellos liv ganska bra. Men en sak är dålig och det är att Vitello inte har någon pappa.

När boken börjar har Vitello just frågat sin mamma om hans pappa, men mamma blir mest bara sur när han frågar. Mamma säger att Vitellos pappa är en usling, en öldrickande tjejtjusare med tatueringar och att Vitello inte ska fråga mer om honom. Men Vitello vill veta mer, men då säger mamma att han ska vara tyst och gå ut och leka istället.

Vitello går iväg till sina kompisar, tvillingarna Max och Hasse, men de är inte hemma, så han går istället till en annan av sina kompisar, William, men inte heller han är hemma. Vitello går istället ner till centrum, men centrum är trist för Vitello har inga pengar att köpa någonting för, så han bestämmer sig för att gå till sjön för att se om någonting händer där.

På vägen dit träffar Vitello en hund. Hunden har inget halsband och Vitello har hört att hundar utan halsband inte har någon ägare och saker som ingen äger är gratis, så Vitello tänker ”Fint! Den här hunden kan jag ta med mig hem”. Mamma gillar i och för sig inte hundar, men hon gillar att spara pengar och Vitello vet att hundar är dyra så han tänker att mamma nog blir glad ändå då han har sparat jättemycket pengar med en gratis hund.

Vitello lockar på hunden, men den rör sig inte ur fläcken. Han försöker vissla på hunden men inte heller det funkar. Han testar att jama som en katt, men det funkar inte alls. Då kommer Vitello på att han kanske kan lura hunden, så han plockar upp en pinne från marken och låtsas att det är ett köttben och försöker locka till sig hunden med det, men hunden är tydligen inte så lättlurad och går inte på Vitellos knep. Till slut är Vitello beredd att ge upp och gör ett sista försök att fånga hunden genom att kasta sig över den, men hunden är snabb och smiter undan.

Vitello ligger där på marken och förbannar sin otur, men då kommer hunden fram och slickar Vitello i ansiktet. Vitello slår händerna runt halsen på hunden och så har han lyckats, hunden är hans. Vitello testar lite olika namn på hunden genom att säga dem till hunden. Så hörs plötsligt en skrovlig stämma som säger ”hunden heter Krypet”.

Vitello vänder sig mot det ställe där rösten kommer ifrån och ser att där sitter en gammal man med ett stort vitt skägg och en ölflaska i handen. ”Hur vet du att hunden heter Krypet” frågar Vitello. ”För att det är min hund” svara mannen.

Vitello känner bara till två personer som har stort vitt skägg och det är Jultomten och Gud, så han säger åt mannen att han ser ut som Gud eller Jultomten. ”Jag är faktiskt Gud” svarar mannen ”men jag känner Jultomten”. ”Han är en av mina bästa vänner och vi brukar spela fia med knuff när det inte är december”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar