24 oktober 2013

Rizzo Racerförare av George Johansson



Boken handlar om en ung råtta som heter Rizzo Rappz. Rizzo älskar motorsport och drömmer om att bli racerförare. Det bästa stall han vet heter Ramirez och ligger i staden där Rizzo bor. Rizzo går förbi där varje eftermiddag efter skolan och tjuvkikar in i garaget genom ett fönster. Han har gjort det i flera år och har genom det lärt sig massor om racerbilar. Utöver det läser han allt han kommer över som handlar om racing och spelar TV-spel där man kör racerbilar för att han ska lära sig att köra.

När boken börjar är det eftermiddag och Rizzo har slutat skolan och har som vanlig gått till Ramirez garage för att kika in genom fönstret. För att nå upp till fönstret har han klättrat upp på ett tomt oljefat. Rizzo ställer sig på tå på oljefatets kant för att se bättre, men så börjar oljefatet röra på sig och till slut rasar både Rizzo och oljefatet omkull på marken med en hög smäll. Dörren till garaget öppnas och ut kommer en av ekorrmekanikerna som har jobbat med racerbilen. ”Kom hit vem du nu är så ska du få äta oljigt trassel tills du storknar” ropar ekorren. När han får syn på Rizzo blir han förvånad och säger ”En råtta? Kom hit grabbar så ska ni få se, vi har en råtta som snokar”. Ut ur garaget kommer de andra mekanikerna som stirrar hotfullt på Rizzo.

”Spionerar du på oss?” frågar den störste ekorren. ”Ska du skvallra om vår bil för de andra stallen?”. ”Ta det lugnt” säger en av de andra mekanikerna ”Det är ju bara en nyfiken råttgrabb”. Han sträcker fram tassen till Rizzo och säger att han heter Roger Hill och är chefsmekaniker på stall Ramirez och bjuder in Rizzo till verkstaden. Men den stora ekorren verkar tveksam och frågar varför Rizzo spanade in genom fönstret. ”Jag ska bli racerförare” säger Rizzo. Ekorrarna flinar till svar, men Rizzo säger att Ramirez är det bästa stallet.

Roger och Rizzo börjar prata om formel ett och om Ramirez-stallet och Roger märker att Rizzo kan en hel del om racing. De går in till fikarummet och en av ekorrarna plockar fram ett par koppar med nybryggt te. På koppen Rizzo får står namnet Jo. Rizzo häpnar när han får se koppen, för den måste tillhöra Jo Ramirez, en legendarisk racerförare och en av Rizzos idoler. Rizzo blir alldeles darrhänt när han tar upp koppen och frågar Roger om han verkligen får låna Jos kopp. Roger skrattar och säger ”visst, bara du diskar muggen efteråt”.

Roger frågar vidare om Rizzos racingintresse och hur ofta han egentligen tjuvkikar in här i verkstaden. Rizzo berättar att han har gjort det nästan varje dag i tre år och att han antecknar allt han lär sig i en anteckningsbok. Rizzo ger boken till Roger och Roger bläddrar igenom den och tittar på Rizzos anteckningar.

”Vet du vad grabben” säger Roger. ”Imorgon står du inte här utanför, utan istället knackar du på dörren och kommer in. Du får börja som springpojke, på prov och ingenting betalt.” En av de andra ekorrarna protesterar, men Roger säger att Rizzo har energi och att stallet behöver lite ny energi.

Rizzo är överlycklig och tackar såklart jag till jobbet, även om han inte får betalt. Springpojke är såklart inte samma sak som racerförare, men det är ett första steg på vägen. Och allt detta för att han råkade snubbla på ett oljefat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar