21 oktober 2013

Slottet av is av Janina Kastevik

Detta är en magisk äventyrsberättelse kan man säga. Det handlar om Minna och hennes lillasyster Lo som bor med mamma och pappa i en lägenhet i Stockholm. Allt kunde vara frid och fröjd men de är en en rädd familj. Och det är pappan som är problemet för han har ett sånt ojämnt humör.  Ibland får han hemska vredesutbrott och då måste man akta sig och liksom tassa på tå för att inte störa eller irritera honom.  Just en sådan dag råkar Lo välta ut sitt mjölkglas vid middagsbordet. Minna tar på sig skulden för att skydda Lo och pappan blir ju arg men Minna rusar ut från köket, ut ur lägenheten och in i hissen.
Då upptäcker hon något hon inte sett förut. Längst ner, lite gömd under en elkabel finns en extra hissknapp. Utan att tänka efter trycker hon på den.

Minna hamnar i en värld som visar sig heta Undrien. Hon lär känna en snäll tant som hon kan kalla Mormor och hennes tama lilla drake. Efter att ha besökt Mormor två gånger tar Minna med sig Lo. De har en toppendag som avslutas med att Mormor läser en saga ur hennes magiska sagobok. Den handlar om landet Undrien och dess elaka härskare och att det bara finns ett enda barn som kan rädda Undrien. Det utvalda barnet på bilden i boken ser ut precis som Minna! Minna och Lo åker hem igen och Minna vill aldrig mer besöka Undrien. En dag när pappa har en sådan där dålig dag igen och är elak mot Lo försvinner hon. Minna måste bege sig ner till Undrien igen för att rädda Lo och möta sitt öde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar