25 oktober 2013

Hövdingens bägare av Martin Widmark



Första delen i serien ”Halvdan viking”. Boken utspelar sig för nästan tusen år sedan och handlar om en vikingapojke som heter Halvdan. Halvdan bor i en by som heter Östbyn tillsammans med en smed som heter Björn.

Men Halvdan har inte alltid bott i Östbyn. Ett par år innan boken utspelar sig skulle Halvdan och hans pappa åka ut på vikingafärd och de stannade då till med båtarna i Östbyn. Halvdan hoppade ut på bryggan med ett rep för att göra fast båten, men så gungade båten till så att Halvdan tappade balansen. Halvdan tog ett steg för att återfå balansen, men då hamnade foten utanför bryggan. Båten gled in mot bryggan och Halvdans fot kom emellan båten och bryggan så att foten bröts väldigt allvarligt.

De väntade i flera månader på att Halvdans fot skulle bli bra, men den ville inte läka ordentligt. Till slut gick det inte att vänta längre och på det viset blev Halvdan kvar i byn. Men Halvdans fot blev aldrig riktigt bra, utan han verkar få leva med att han haltar litegrann.

Halvdan har en förmåga som är väldigt uppskattad i vikingabyn och det är att han är duktig på att skalda. Med skalda menas att rimma och för nästan varje situation kan Halvdan komma på ett roligt rim.

När boken börjar har Björn smed just smitt klart ett par hästskor som han har lagt i en säck och gett Halvdan i uppdrag att gå med till byns hövding Ragnar. Men när han kommer in på gården till Ragnars hus så blir han lite förskräckt, för mitt på gården sitter en man fängslad i en stock. Halvdan lämnar över säcken med hästskor till Ragnars fru Frida och frågar sedan en flicka på gården vem mannen i stocken är. Flickan berättar att han kommer ifrån Västbyn.

Västbyn är grannby till Östbyn och det är endast en bro som skiljer byarna åt. Men det är stor skillnad på byarna. I Östbyn, där Halvdan bor, tror man på asagudarna, såsom Tor och Oden, medan man i Västbyn är kristna. Byarna har alltid varit fientligt inställda till varandra och Östbyns hövding Ragnar och Västbyns hövding Alarik avskyr varandra.

Ragnar ska just till att börja kasta hästskorna han fått av Halvdan på mannen som är fastlåst i stocken innan hans fru hejdar honom och säger att han kanske ska fråga vad mannen gör här i Östbyn innan du slår honom medvetslös med hästskorna. Ragnar släpper motvilligt ut mannen från stocken och frågar vad det är han vill egentligen.

Mannen berättar att han heter Eivind och att det är Alarik som har sänt honom och att det är för att Alarik vill bjuda på fest och lekar. ”Leka och festa hos den där? Aldrig i livet!” utropar hövding Ragnar. Men Frida, som inte är lika upprörd som Ragnar frågar Eivind varför Alarik skulle vilja bjuda dem på fest. Eivind svarar att Alarik har utnämnt sig till kung och nu vill att Regnar och hans män ska komma och kyssa hans fötter. Först blir Ragnar rasande och är på god väg att drämma till Eivind, men Frida lugnar ner honom och säger åt Eivind att hälsa Alarik att de kommer.

Ragnar samlar ihop fem av sina starkaste kämpar och alla beväpnar sig med svärd och knivar och sedan spänner de fast hästar bakom två vagnar och styr mot Västbyn. Nu ska Alarik få se på spel och lekar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar