25 oktober 2013

Bänkad av Helena Karlsson




Boken handlar om en kille som spelar fotboll. I den här boken får vi aldrig något namn på huvudpersonen, så jag får ta och kalla honom för huvudpersonen.

Huvudpersonen spelar i ett lag som heter Lunden och där har han spelat sedan han var sex år gammal. Han har alltid tänkt på Lunden som hans lag, men det senaste året har det känts allt mindre som hans lag.

Han är bra på fotboll, inte bäst, men heller inte dålig, men någonting hände för ett år sedan och sedan dess har han fått sitta på avbytarbänken varenda match. Förut var allting kul med träning, match och kompisar varje vecka, men nu är det varken match eller kompisar. För det värsta är inte att han är bänkad utan att kompisarna Jim och Ali, som han har spelat med ända sedan han började med fotboll, har börjat vara elak mot honom och säga att han är värdelös för att han blir bänkad. Förut var de jämt med varandra efter träningarna, men nu pratar de knappt ens med varandra i skolan. De brukade alltid prata med varandra i telefon förut, men det enda huvudpersonen får av Jim och Ali nu för tiden är sms där det står att han suger.

Men huvudpersonen har inte slutat med fotbollen för det, utan han kommer på varje träning, trots att varken Jim eller Ali ens vill passa till honom på träningarna. Och han går alltid på matcherna, trots att han alltid får sitta på bänken. Tränaren Bosse säger att han inte ska ge upp och om han bara blir bättre så kommer han att få spela, men allt känns ganska jobbigt.

När boken utspelas så är det just en match där huvudpersonen som vanligt är bänkat. Lunden spelar mot ett lag som heter Valla och matchen går trögt. Spelet flyter inte för Lunden och de har inte gjort ett enda mål. Ali går in i närkamp med en back och så plötsligt faller han till marken, vrider sig i smärta och håller om sitt knä. Bosse springer fram till Ali och drar upp honom, men Ali verkar ha svårt att stå själv och Bosse leder honom av plan. Så säger Bosse åt huvudpersonen att gå upp från bänken och ut på plan, du måste ta Alis plats i anfallet. Nu är det dags, nu ska han visa alla hur bra han är egentligen. Men det är inte lätt när man i ett års tid har fått höra att man är värdelös.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar