24 oktober 2013

Tudor Rose av Anne Perry



Tudor rose är första boken i en serie som handlar om en ung tjej som heter Rosie. När boken börjar sitter Rosie på en historielektion och ämnet för dagen är Drottning Elizabeth den första och den spanska armadan.

De har haft läxa på ämnet och deras lärare står framme vid tavlan och förhör klassen på läxan. Rosie försöker undvika lärarens blick så att hon ska slippa få frågor. För även om hon tycker att ämnet är ganska intressant, så har Rosie ett stort problem – hon kan knappt läsa. Rosie har svår dyslexi, men har aldrig fått någon hjälp med det så hennes lösning har varit att försöka undvika att svara på frågor i skolan och låstas som att hon kan läsa. Hennes betyg blir såklart lidande, men än så länge har ingen upptäckt hennes hemlighet.

Rosie satt flera timmar kvällen innan med historieboken och försökte läsa läxan, men bokstäverna bara hoppade runt på sidan, så det enda hon vet om den spanska armadan är vad deras lärare har sagt i klassrummet. Tillslut får hon ändå en fråga och han kan naturligtvis inte svaret, så istället går frågan till en av de duktiga eleverna i klassen som enkelt kan svara på den. Rosie tittar ner i bänken och känner sig misslyckad.

På väg hem från skolan går Rosie förbi skyltfönstret på en butik med antikviteter. Hon fastnar för en liten klocka i skyltfönstret som ligger på en sidenkudde och stannar för att titta närmare på den. ”Den är från Elizabeth den förstas tid” säger en röst bredvid henne och Rosie hoppar till, men ser att det bara är butiksinnehavaren som har kommit ut från butiken. Han berättar lite mer om klockan och Rosie ber att få hålla i den, så butiksinnehavaren bjuder in henne till butiken. Rosie skulle gärna behålla klockan, men hon har inga pengar så hon lämnar tillbaka klockan och fortsätter hem.

När hon kommer hem går hon upp till sitt rum och packar upp skolböckerna från sin ryggsäck, men då upptäcker hon någonting märkligt. Klockan som hon tittade på tidigare i butiken ligger i hennes ryggsäck. Först blir hon orolig att hon har stulit den, men kommer ihåg att hon lämnade tillbaka klockan, så butiksägaren måste ha smugit ner den i hennes ryggsäck. Märkligt, tänker Rosie, men jag får väl gå dit imorgon och lämna tillbaka klockan. Men Rosie är nervös att något ska hända klockan, så hon vill inte lägga den ifrån sig och till slut somnar hon med klockan i handen.

Rosie vaknar av att någon ruskar om henne. Hon öppnar ögonen och ser att en gammal kvinna står framför henne. ”Vakna” säger kvinnan ”vi har fått dåliga nyheter och vi måste meddela drottningen om dem”. Rosie känner sig förvirrad och känner inte alls igen var hon är. ”Kom igen och stig upp nu” säger kvinnan ”den spanska armadan är på väg och de kommer att bränna oss allihop om vi inte gör någonting”. Vad är det här för en galning, tänker Rosie och var har jag hamnat? Kvinnan får Rosie på benen och Rosie upptäcker att hon bär en väldigt ful och märklig klänning. ”William följer dig till drottningen” säger kvinnan och in i rummet kommer en ung soldat som Rosie förstår måste vara William. Förvirrad följer Rosie med William fram till ett rum i vilket det sitter en gammal kvinna med en vacker klänning. Rosie stelnar till, för hon känner igen kvinnan. Rosie har sett henne i sin historiebok – framför henne sitter Drottning Elizabeth den förste. Vad är det som har hänt egentligen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar