24 oktober 2013

Skogsflickan av Niklas Krog



Boken är första delen av en serie som heter ”Legenden om Tann”.

Boken handlar om en dvärgpojke som heter Tanarog men kallas Tann. Dvärgarna är ett folk som bor djupt inne i bergen och sällan går ut i solljuset. Men Tann är inte som andra dvärgar, utan han har alltid längtat ut till solen och skogen. En dag tog Tann sig mod och klättrade ut från berget och in i skogen. I skogen träffade han Bladhus, en ek som vandrade runt och letade en plats att slå ned sina rötter på. Tann och Bladhus började prata och blev goda vänner.

Det låter kanske konstigt med ett pratande träd, men i Tanns värld är nästan allting levande. Floden kan prata och träden kan prata, men Bladhus är nog det pratsammaste av alla träden. Tann och Bladhus blev som sagt goda vänner och hösten innan den här boken utspelar sig har de tillsammans gjort ett hjältedåd. Djupt nere i dvärgarnas grottor bodde det under lång tid ett fasansfullt monster. Oftast höll sig monstret lugnt, men med några års mellanrum brukade det anfalla dvärgarna. Dvärgarna var mycket rädda för monstret, men Tann bestämde sig för att det fick vara nog, så tillsammans med Bladhus jagade han bort monstret från grottorna.

När boken börjar har det just blivit vår och Tann går ut för första gången på året för att se solen och leta reda på Bladhus. Han går ner till skogen och finner Bladhus sovande med rötterna djupt nedkörda i marken. Tann lutar huvudet mot ekens bark och säger några ord i hopp om att Bladhus ska vakna. Men så känner Tann att han är iakttagen av någon. Han tittar sig omkring, men ser ingen i närheten. Men så vaknar eken och Tann glömmer snabbt att han misstänkt att någon spanar på honom.

Tann blir överlycklig över att Bladhus är vaken. Bladhus blir också glad över att se Tann, men berättar att någonting oroväckande har hänt. En flicka har varit till Bladhus och berättat att monstret de jagade ut från berget nu har flyttat in i en håla i skogen och sprider skräck genom att slåss och riva ner träd i skogen. Bladhus säger att Tann måste gå och hämta sin yxa så att de kan jaga bort besten från skogen.

Tann blir förskräckt, men samtidigt nyfiken på den här flickan som har berättat om monstret för Bladhus. Tann frågar var hon är och Bladhus säger att hon var här nyss. Tann vänder sig om, men kan inte se någon flicka. Så hör han en röst som säger ”pratar ni om mig?”. Tann tittar på snåren där rösten kommer ifrån, men kan fortfarande inte se någon flicka. Men så ser han två ljusbruna ögon skimra i snåren och ut ur snåren kliver en kort och smal, grönklädd flicka.

Flickan presenterar sig som Aina och säger att hon tillhör skogsfolket, som bor där monstret nu härjar. Hon är utsänd för att leta rätt på Tann och Bladhus, för alla i skogen har hört om hur de drev ut monstret från berget och nu behöver de hjälp med att bli av med monstret från skogen.

Tann kommer ihåg hur rädd han var när de drev bort monstret från berget och det känns väldigt jobbigt att träffa på monstret igen. Samtidigt känner han sig lite skyldig eftersom om han och Bladhus inte hade drivit bort monstret så hade ju skogsfolket inte blivit drabbade. Dessutom låter det väldigt illa vad monstret håller på med i skogen, så han bestämmer sig: om Bladhus följer med så ska han följa med Aina till skogsfolket och hjälpa dem att bli av med monstret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar