25 oktober 2013

Charlie's key av Rob Mills



Boken handlar om en trettonårig kille som heter Charlie Sykes. När boken börjar vaknar Charlie upp på ett sjukhus. Det sista han minns är att han satt i en bil tillsammans med sin pappa på väg någonstans. Det står läkare bredvid Charlies säng och de berättar att Charlie och hans pappa har varit med om en bilolycka och att det ser ganska illa ut för hans pappa.

En av sjuksystrarna rullar in en rullstol och ber Charlie sätta sig i den för de måste besöka hans pappa. De tar sig iväg till pappans rum och när de kommer fram känner Charlie knappt igen sin pappa. Ansiktet är så svullet att alla pappas drag är oigenkännliga och vore det inte för ett ärr som pappa har i ansiktet skulle aldrig Charlie ha gissat att det var han. Dessutom går det massor av slangar från maskiner till pappas kropp, vilket gör det än svårare att känna igen honom. Charlie sträcker ut sin hand för att hålla sin pappa i handen och då känner han att hans pappa tycks hålla någonting i handen. Pappa öppnar handen litegrann och ned i Charlies hand faller en nyckel. Försiktigt smyger Charlie ned nyckeln i sin ficka.

Plötsligt hörs ett pipande ljud och in i rummet kommer läkare springande, medan en av sjuksköterskorna rullar ut Charlie ur rummet. Charlie inser vad det är som händer, hans pappa håller på att dö.

Mycket riktigt dör hans pappa och dagen efter sitter Charlie på ett kontor på sjukhuset tillsammans med en socialsekreterare för att reda ut vad som ska hända med Charlie nu. Charlie hade bara sin pappa och känner inte till några släktingar som kan ta hand om honom. Socialsekreteraren tycks inte heller ha hittat några lämpliga släktingar som kan ta hand om honom. Socialsekreteraren säger visserligen att Charlie har en farbror som heter Nick, men säger i svävande ordalag att han inte kan ta hand om Charlie. Charlie försöker pressa socialsekreteraren på information om farbrorn, men hon svarar undflyende och Charlie börjar ana att något är skumt med den där farbrorn. Till slut säger socialsekreteraren att det enda alternativet är att tillfälligt placera Charlie på White hills training school.

Charlie känner till stället. Det är en ungdomsvårdsanstalt och inte direkt något ställe han vill hamna på, men socialsekreteraren insisterar på att det inte finns något annat alternativ och till slut går Charlie med på att flytta dit.

Charlies bild av White hills som ett ganska hemskt ställe verkar stämma ganska bra, för nästan direkt han kommer dit hamnar han i slagsmål med en kille. Det är en större och äldre kille som börjar provocera Charlie och till slut finns inget annat alternativ än att slåss. Charlie är en lätt match för den här killen och ganska snart hamnar Charlie på rygg med killen över sig och han matar slag mot Charlies ansikte. Men så vräker någon omkull den stora killen och Charlie kommer loss och ser hur en annan kille har hoppat på killen som anföll Charlie. Charlies anfallare får ordentligt med stryk och till slut blir han ivägsläppt och haltar därifrån, men ropar på väg därifrån att Charlie ska få ångra det här.

Charlie går fram och tackar killen som har räddat honom. Killen svara ”varsågod, men jag hade ändå bara letat efter en anledning att få ge honom stryk”. Killen stäcker fram handen och presenterar sig som Frank och Charlie säger att han heter Charlie Sykes. ”Sykes” säger Frank, ”verkligen?”. Charlie frågar vad han menar och Frank säger att ”ni är ju berömda häromkring”. Charlies pappa har nästan inte berättat någonting om deras familj, så han blir nyfiken när Frank verkar veta en del, så han ber Frank berätta mer. Frank säger att familjen Sykes var legendariska tjuvar som alltid lyckades lura polisen, men att de flesta i familjen dog i en brand för 20 år sedan. Vad Frank vet är det bara två i familjen som lever, Mike och Nick Sykes. Mike var Charlies pappa så den Nick han pratar om måste vara hans farbror. Men, säger Frank, Nick har avtjänat ett långt fängelsestraff för mord, men vad jag har hört har han just kommit ut.

Charlie har många frågor, men han inser att Frank inte vet mer än vad han just har berättat. Han bestämmer sig för att rymma från anstalten för att få reda på mer om sin familj och få veta vad det enda hans far lämnade efter sig, en nyckel, leder till för lås. Dessutom är han inte särskilt sugen på att vara kvar och invänta hämnden från den stora killen som gav sig på honom tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar