25 oktober 2013

Den stora smällen av Axel Hellstenius



Boken är första delen i en serie och boken handlar om 4 killar som får en väldigt dum idé.

Boken utspelar sig en sommardag när kompisarna Petter, Ejvind, Björne och Axel är på stranden. Det är fint väder och massor av badgäster. Men killarna har helt andra planer än att sola och bada och när det kommer in regnmoln och badgästerna lämnar stranden skrider pojkarna till verket.

Björne har nämligen fått tag på dynamit, riktig gummidynamit från dynofabriken och då han är lite av ledare för gänget har han bestämt att de ska spränga en soptunna på stranden. Pojkarna har tidigare lekt med smällar, men de inser att smälla dynamit är någonting helt annat. Alla utom Björne är lite tveksamma, planen är egentligen vansinnig, men Björne är fullt inställd på att spränga soptunnan och när han ser att det är helt tomt på stranden så plockar han fram dynamit och tändhatt ur sin ryggsäck. Björne frågar om eld och Axel plockar upp en tändsticksask ur fickan. Björne pressar de andra killarna att tända dynamiten och till slut går Axel med på att tända på och placera dynamiten.

Axel går fram till soptunnan och tänder en tändsticka och eldar på stubinen tills det börjar gnistra om den. Snabbt lägger han ner dynamiten i soptunnan, skriker åt de andra ”stick, stick” och börjar springa.

Killarna springer allt vad de orkar till en skogsdunge i närheten och tar skydd bakom en nedfallen trädstam. De ligger där i spänd förväntan på den stora smällen. Sekunderna går och blir till minuter, men ingenting händer. Axel frågar Björne hur lång tid det ska ta egentligen och Björne svarar att det bara ska ta 20 sekunder, så någonting måste ha gått fel. Kanske har stubinen slocknat. En av killarna föreslår att de ska gå fram och se vad som är fel, men Petter svara snabbt att man aldrig ska gå fram till dynamit som inte har sprängts, så killarna bestämmer sig för att fortsätta vänta.

Men då händer någonting pojkarna inte har räknat med. Regnmolnen skingras och solen kommer tillbaka till stranden och en efter en börjar de badande barnfamiljerna komma tillbaka till stranden. Killarna ser hur ett par småbarn börjar leka vid soptunnan med dynamit i. Nu sprider sig paniken bland killarna. Ska de varna familjerna och avslöja att de har lagt dynamit i soptunnan, eller ska de fly och riskera att någon oskyldig sprängs i luften?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar