25 oktober 2013

Mackan vågar av Helena Lund-Isaksson



Mackan vågar är andra delen i serien om Mackan. Man behöver inte läsa första delen för att hänga med i handlingen i den här boken.

Mackan vågar handlar om en kille som heter Mackan. Fotboll är det viktigaste i livet för Mackan. Han spelar med sitt lag, på rasterna i skolan och med sina kompisar efter skolan. Laget han spelar i heter Gif. De har haft det lite tufft med laget och förlorat många matcher, men senaste matchen lyckades de vinna mot ett ganska bra lag och Mackan gjorde två mål. Efter matchen kändes det som att de verkligen har hittat sitt spel.

När boken börjar är det träning med Gif och Mackan är som vanligt först på plan. Tränaren drillar dem hårt och när de tror att träningen är slut säger tränaren att det blir ett extra styrkepass, så när träningen verkligen är slut är alla helt utpumpade.

Tränaren samlar laget och säger att han har någonting att berätta. Han säger att det ska komma en ny kille till laget, en kille som heter Pål och kommer från Norge. Norge säger Frank, en kille i laget, där kan de väl inte spela fotboll? Har han ens sett en fotboll? Fåna dig inte, säger tränaren, det är klart att Pål kan spela fotboll. Det ska han allt få visa, säger Ante, en annan kille i laget.

Killarna skrattar åt Ante, men när Mackan tittar på Ante ser det inte alls ut som om han skämtar. Ante är en av de tuffa killarna i skolan och ganska stark dessutom. Mackan är faktiskt lite skraj för honom. Tränaren säger åt killarna att välkomna Pål och visa honom hur de gör här i Gif. Klart Pål ska få veta vad som gäller i Gif, säger Ante och flinar elakt. Ante knyter högernäven och slår den i vänstra handflatan, som om han boxades. Vad menar du, frågar Mackan, ska du slå honom? Om det behövs, svarar Ante, men du håller tyst om det.

Det knyter sig i magen på Mackan och efter träningen kan han inte sluta tänka på vad Ante har sagt och han mår riktigt dåligt av det. Mamma ser att någonting är fel och frågar Mackan vad det är, men Mackan viftar bara bort det.

Dagen efter känns det inte heller bra och Mackan har som en klump i magen hela skoldagen. Efter skolan sticker Mackan och hans bästa kompisar Emil och Frank ner till den gamla kyrkoruinen för att leka och efter en stund där börjar det kännas bättre. På andra sidan gatan finns en lekplats och Mackan ser att två killar från skolan är där och håller på att kika på fotbollskort. Men så ser Mackan att två personer kommer cyklande och stannar vid lekplatsen och Mackan ser att det är Ante och han lillebror. Ante går fram till killarna och pratar lite med dem. Sedan ser Mackan hur Ante puttar ner en av killarna på marken, tar hans fotbollskort och cyklar därifrån.

Mackan blir jättearg. Någon måste stoppa den där Ante. Men Ante är både större och starkare än Mackan, så hur ska Mackan våga stå upp mot någon som kanske kommer att ge honom stryk?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar