24 oktober 2013

Om jag bara inte råkat säga sanningen av Ingelin Angerborn



”Om jag inte hade råkat säga sanningen, så hade det aldrig hänt. Jag hade inte fastnat på Axels balkong, slarvat bort Kilimanjaro, gått på fel toa och lagt armen i elefantbajs… och framför allt så hade jag inte vunnit högsta vinsten!” Så börjar Ingelin Angerborns ”Om jag bara inte råkat säga sanningen”.

Boken handlar om en tjej som heter Tilda. Precis som titeln antyder så handlar boken om vad som händer när Tilda råkar säga sanningen.

När boken börjar har Tilda just bestämt sig för att aldrig mer ljuga, för lögner har bara gett henne en massa problem. Det började med en liten lögn och sedan en lite till och till slut var allting bara ett enda stort trassel. Det är inte helt lätt att sluta ljuga, men Tilda har bestämt sig och hon ska börja med att säga sanningen till Axel, som hon är ihop med. Tilda har råkat ljuga och säga åt Axel att hennes pappa är astronaut och flyger rymdfärjor, vilket han inte är.

Tilda ska säga sanningen om pappa, men den är nästa lika knäpp som lögnen, för Tildas pappa är i Afrika och håller på att bestiga berget Kilimanjaro. Mamma säger att pappa är en knickedick som gör lite vad som faller honom in och Tilda tänker att det kanske han är, för vem kommer bara på en dag att de vill bestiga Kilimanjaro? Det hade i varje fall varit mycket lättare om han hade ett vanligt jobb, men Tilda måste säga sanningen, hur knäpp den än är.

När Axel kommer hem till Tilda berättar hon först att hon har ljugit om att hennes pappa är astronaut och när Axel frågar var hennes pappa är så berättar hon sanningen, att han är på Kilimanjaro. Precis som väntat tror Axel inte på Tilda, utan säger att Tilda inte är riktigt klok och han inte vill vara ihop med någon som ljuger längre. Tilda tycker mycket om Axel och blir helt förkrossad.

När Axel har gått kommer Tilda på att hon faktiskt kan bevisa att hennes pappa är på Kilimanjaro, för han har skickat ett vykort därifrån. Hon ringer hem till Axel, men när han svarar blir Tilda så nervös att hon inte får fram ett ord och slänger på luren. Det är lättare att skriva ett brev tänker Tilda, så hon skriver ett brev som förklarar allt och går hem till honom med brevet.

Men det är söndag och ingen kollar ju brevlådan på söndagar, så Tilda bestämmer sig för att klistra fast brevet på Axels fönster istället. Problemet är bara att Axel bor på andra våningen. Tilda drar fram ett bord och en stol under Axels balkong och lyckas med stor möda hiva sig upp på balkongen och tejpa fast brevet på Axels fönster. Men att ta sig ner är värre. Uppifrån balkongen ser det läskigt långt ner till marken. Bordet och stolen var vingliga på vägen upp och Tilda tänker att hon nog skulle slå ihjäl sig om hon försökte balansera på dem igen. Hon funderar och funderar, men till slut ger hon upp och inser att hon sitter fast på Axels balkong.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar