25 oktober 2013

Förvandlad av Mårten Melin



Boken handlar om en kille som heter Måns. En morgon vaknar Måns och känner sig lite underlig. Han har en massa jord under fötterna och hårstrån i munnen. Måns funderar och tänker att han måste ha gått i sömnen och promenerat iväg och därför har all denna jord under fötterna. Det förklarar så klart inte hårstråna, men det är det enda han kan komma på som förklaring.

När han kommer ner till köket för att äta frukost ser hans föräldrar allvarliga ut. Mamma tar med honom till vardagsrummet och säger att de måste prata. Mamma frågar Måns vad han skulle tycka om att byta skola. Måns blir lite ställd, inte för att han gillar sin nuvarande skola särskilt mycket, men att byta skola så här plötsligt känns lite konstigt. Måns berättar om jorden under fötterna och frågar mamma om han går i sömnen. Mamma svarar ja och säger att det är därför Måns ska byta skola.

Måns frågar lite om skolan och mamma berättar att det är en internatskola som ligger långt härifrån. Måns ska alltså bo på skolan och där kan de hjälpa honom med sömngångandet. Måns tycker att det här med att gå i sömnen inte är så allvarligt, men mamma menar att det visst är det och hon tycks ha bestämt sig för att Måns ska börja på den nya skolan. När Måns frågar när han ska börja där svarar mamma att de åker till skolan redan idag.

Måns packar de saker han behöver i två resväskor och efter att de har ätit sätter sig Måns och mamma i bilen och börjar köra mot skolan. Resan tar hela dagen och de kommer allt längre ut på landsbygden. Till slut kommer de fram till den by där skolan ska ligga, men mamma vet inte riktigt var skolan är, så hon stannar till med bilen och frågar en förbipasserande man. ”Ursäkta” säger mamma ”men vet du var Skogsbingeskolan ligger”? ”Ska ni till monsterskolan” svara mannen. ”Nej, Skogsbingeskolan sa jag”. Mannen ser faktiskt lite rädd ut, men ger dem instruktioner för hur de ska ta sig till skolan. Måns tänker på vad mannen sa. Monsterskolan, vad är det för skola egentligen?

De följer instruktionerna och kommer fram till skolan. Byggnaden är gammal och Måns tycker att den påminner lite om ett slott. De parkerar bilen och knackar på ytterdörren till skolan. En lång kvinna med kritvit hy öppnar. Kvinnan sträcker fram handen och presenterar sig som Eva, rektor för skolan. Hon ger en nyckel till Måns och säger att han ska bo i rum 17 i A-huset och pekar ut huset för Måns. Måns går iväg till huset medan mamma följer med Eva för att skriva på papper.

Måns hittar ganska snabbt till sitt rum. Det är ungefär lika stort som hans rum hemma, men har en egen toalett och dusch. Allt ser rätt okej ut, förutom en sak som är märklig. Fönstret till rummet är försett med ett tjockt galler.

Efter en lite stund kommer Eva till rummet. Hon frågar om allt är okej och Måns nickar, men säger att han tycker att det är lite konstigt med gallret. Eva svara att det är en skyddsåtgärd, hon vill inte att Måns ska råka ut för någonting. Eva pekar på ett kuvert som ligger på nattduksbordet och säger att Måns måste ta på sig det som ligger i kuvertet. Måns öppnar det och ser att det är ett kors som ligger däri. Eva säger att alla elever måste bära ett kors. Måns säger att han inte är kristen, men Eva bara skrattar och svarar att han nog inte bryr sig om det.

Eva säger att alla elever på skolan har lite olika regler och för Måns gäller att han måste vara på sitt rum innan mörkret har fallit. Måns tycker att det verkar skumt, men nickar till svar. Eva frågar om det är något mer och när Måns svara nej så går Eva och stänger dörren bakom sig. Måns hör ett klickande ljud och då förstår han, Eva har låst in honom på sitt rum. Vad är det för en konstig skola han har hamnat på?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar