24 oktober 2013

Trastolvan av Tony Bradman



Boken handlar om en kille som heter Robbie. En söndagmorgon när Robbie cyklar genom parken ser han ett gäng killar som är på väg ut på fotbollsplanen för att spela match. Robbie blir imponerad av killarna nya klubbdräkter och nya fotbollsskor. Robbie har alltid velat spela i ett riktigt fotbollslag och det finns flera av dem i staden, men Robbie känner direkt när han ser det här laget att han vill tillhöra dem.

Robbie stannar för att titta på matchen och passar samtidigt på att fråga tränaren lite om laget. Tränaren berättar att klubben heter Topphöjdens BK och att de just har börjat spela i en ny serie. Robbie tänker att laget måste vara fantastiskt med så snygga dresser, men det visar sig att de inte alls är så bra. De spelar ok, men spelet går rätt trögt men tillslut vinner de i alla fall med 1-0. När matchen är slut går Robbie fram till laget och frågar lagkaptenen hur man gör för att komma med i laget. Lagkaptenen synar Robbie och ser hans slitna skor och slitna gamla cykel, skrattar och säger ”Allvarlig”? Vi har nog alla spelare vi behöver, säger lagkaptenen med ett hånleende och Robbie hör hur flera av lagkamraterna skrattar.

Robbie känner sig väldigt förödmjukad och tar sin cykel och går därifrån. När han går förbi tränaren ser han att han står och grälar med en annan man. Robbie tjuvlyssnar litegrann och hör att de grälar om att Topphöjden nästa söndag ska spela en ny match, men att det andra laget har dragit sig ur. Den andra mannen, som Robbie förstår är en representant för serien, säger att de tyvärr inte verkar kunna hitta något annat lag för Topphöjden att möta.

När Robbie cyklar hem tänker han på hur Topphöjdenspelarna har betett sig och blir mer och mer arg. Visst, Robbie är inte lika rik som dem och har inte lika fina grejer, men att de inte ens ville ge honom en chans gör Robbie förbannad. Han kan inte släppa det och hela dagen och kvällen tänker Robbie på det som har hänt. För att komma på lite andra tankar går Robbie in i vardagsrummet för att titta lite på TV med mamma och pappa. Mamma klagar på det programmet pappa har valt att se på. ”Vad är det egentligen för skräpfilm vi kollar på”? Den heter Trastolvan säger pappa och det är en krigsfilm där en officer tar med 12 soldater på ett omöjligt uppdrag bakom fiendens linjer.

Trastolvan, tänker Robbie, det är ju 12 spelare i ett fotbollslag också, 11 plus en avbytare. Om han bara kunde få ihop 11 spelare till kunde han kanske möta Topphöjden nästa söndag och sätta dem på plats och visa hur bra han är. Robbie ställde sig upp, det här var ju en toppenidé. Han kastade sig på telefonen och började ringa, nu gällde det att vara snabb att fixa hans egen trastolva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar