24 oktober 2013

Gregor från ovanjord av Suzanne Collins



Boken är första delen i serien ”Krönikan om underjord”.

Boken handlar om en kille som heter Gregor och bor i New York. Det är högsommar, jättevarmt och Gregor är fruktansvärt uttråkad. Ute på gården, där det vanligtvis brukar vara fullt av barn är det helt tomt. Alla har nämligen åkt på sommarläger, alla utom Gregor det vill säga. Gregors mamma jobbar, så han måste stanna hemma och sköta om sin tvååriga lillasyster Boots.

Hade bara Gregors pappa varit hemma hade allt varit bra, men han är försvunnen sedan två år tillbaka. Ingen vet var han har tagit vägen, polisen har inga ledtrådar. Det är som att han är uppslukad av jorden. Polisen tror att han har stuckit med en annan kvinna, men Gregor vet att det inte är sant. Gregors pappa älskar honom, mamma och Boots och skulle aldrig sticka frivilligt.

Dagen när boken börjar har Gregor tid i tvättstugan. Vanligtvis skulle han avsky att gå och tvätta familjens kläder, men nu har han så tråkigt att han till och med ser fram emot tvätten. Gregor tar med sig Boots till tvättstugan och slänger in tvätten medan Boots leker med en tennisboll som hon har hittat. Boots springer runt efter tennisbollen i tvättstugan, men efter en stund blir Gregor orolig när Boots inte syns till och det blir misstänkt tyst. Gregor hör ett metalliskt skrammel bakom torktumlaren och ser att en av boots sandaler sticker fram. Gregor går fram till torktumlaren och ser att Boots har tagit bort gallret på en ventilationstrumma. Ut trumman väller det fram en märklig dimma och Boots sträcker fram händerna mot trumman. Gregor går fram för att stoppa henne, men så plötsligt sugs Boots in i ventilationstrumman. Gregor får panik och kastar sig fram för att få fatt på Boots, men så sugs även han in i ventilationstrumman.  

Gregor vrider sig i luften för att han inte ska landa på Boots när de väl slår i backen. Men med tanke på att tvättstugan ligger i källaren faller de mycket längre än vad som borde vara rimligt. Det känns nästan som om tiden står stilla och Gregor börjar tänka att det här nog måste vara en dröm. Till slut hör han en lite duns när Boots landar och strax därefter landar även Gregor. Men det är ingen hård smäll och konstigt nog känns det som att han står på jord. Det är dock helt kolsvart, så Gregor kan inte se var de har hamnat. En bit bort ser dock Gregor ett ljus och hör Boots säga ”stort kryp”. Gregor springer fram mot ljuset som han upptäcker är en smal klippskreva, klämmer sig förbi den och möts av den största kackerlacka han har sett.

Kackerlackor i New York kan vara stora, men den här är över en meter lång. Gregor blir helt ställd och vet inte vad han ska göra. Ännu värre blir det när kackerlackan plötsligt säger ”Mm, luktar gott. Är det ett litet människobarn det där?”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar