24 oktober 2013

Pirater och Papegojor av Mary Pope Osborne



Boken ingår i serien ”Den magiska trädkojan” och handlar om syskonen Viktor och Hanna. Syskonen har hittat en trädkoja i skogen inte långt därifrån de bor. I trädkojan ligger en samling gamla böcker. Vad som är märkligt med trädkojan är att den är magisk. När syskonen tittar i böckerna börjar trädkojan snurra och de färdas med trädkojan till de platser som beskrivs i böckerna. De vet inte mycket mer om trädkojan än att det verkar vara en mystisk person som kallas M som har byggt den och lagt böckerna där.

När boken börjar så ösregnar det ute. Viktor och Hanna har velat går till trädkojan hela dagen, men det tycks aldrig sluta regna. Till slut bestämmer de sig för att trotsa regnet och ta sig till trädkojan ändå, så de tar på sig regnkläder och springer ut i regnet i riktning mot trädkojan. Hoppas bara att böckerna inte har regnat sönder, tänker Hanna.

Vid trädkojan upptäcker de att den står emot regn bra, för det har inte alls regnat in och böckerna är helt torra. De tittar lite på böckerna, men så upptäcker de en bok de inte har sett tidigare. De slår upp boken och ser en bild på en solig strand med en palm och en papegoja som sitter i palmen. Wow, säger Viktor, där skulle man ha varit istället för det här hemska regnet. Så hör de ett kraxande ljud och när de tittar ut genom trädkojans fönster ser de att just en sådan papegoja som är på bilden i boken sitter på en gren utanför fönstret. Så börjar trädkojan snurra. Fortare och fortare, tills allting plötsligt blir alldeles stilla.

När de tittar ut igen möts de av ett stark solsken och de hör vågornas brus. Utanför är en strand och i horisonten ser de ett skepp komma seglande. Det är faktiskt exakt som bilden i boken. De tar av sig regnkläderna, packar ner boken i ryggsäcken och klättrar ner till den varma stranden. De går ut till strandkanten och spanar mot skeppet, som tycks segla i riktning mot syskonen. Skeppet kommer allt närmare och till slut kan de till och med se skeppets flagga. Flaggan är en dödskalle med två korslagda benknotor. Hjälp säger Viktor, det är ju Jolly Roger, piratflaggan. Viktor plockar fram boken ur ryggsäcken och då ser han något de inte tänkt på tidigare, bokens titel är ”Sjörövare i Karibien”.

Hanna säger att de måste springa tillbaka till trädkojan, så att de kan åka tillbaka och slippa tampas med sjörövare, men Viktor fastnar i boken och säger att han bara måste rita av piratflaggan först. Hanna ser att några av piraterna har klättrat ner i en roddbåt och börja ro in mot syskonen, så hon börjar springa mot trädkojan. Viktor blir snart klar med avritiningen och börjar även han springa till trädkojan. Men så kommer han på, han har ju glömt boken och ryggsäcken på stranden, så han skyndar sig tillbaka för att hämta dem. Just som han har fått tag på boken sköljer en stor våg in mot stranden och med vågen kommer piraternas roddbåt. Tre stora pirater med knivar mellan tänderna och pistoler i bältena hoppar i land. Viktor springer allt vad han orkar, men piraterna är snabbare och till slut blir han omkullvräkt av en av piraterna. ”Ligg stilla landkrabba” säger en av piraterna ”annars skjuter jag”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar