24 oktober 2013

Sam och Sigge av Lin Hallberg



Boken handlar om bröderna Eric och Simon. De bor på en hästgård på landet där deras mamma har en ridskola för barn, där hästarna de rider på kallas shetlandsponnyer. Eric och Simon rider också och de har var sin shetlandsponny som heter Sam och Sigge.

När boken börjar är de kväll och Eric och Simon skall just till att lägga sig. Deras mamma stoppar om dem och skall berätta en saga. Simon frågar om hon inte kan berätta om hur det gick till när de fick Sam och Sigge, så mamma börjar berätta.

Eric och Simon har inte alltid bott i Sverige, utan när de var små så bodde de i England och de var där de fick hästarna. När mammans berättelse börjar är storebror Eric bara 5 år gammal, men han ville absolut rida och helst varje dag. Problemet var att alla hästar de hade på hästgården hade föl som de hade fullt upp med och ingen av hästarna hade lust att rida runt med Eric. Deras mamma bestämde sig då för att försöka hitta en ny häst åt Eric.

Eftersom Eric var så liten visste mamman att hon behövde hitta en ponny som var lätt att rida på. Det skulle helst vara en lugn, lite äldre häst som redan hade lärt många barn att rida. Men att hitta en sådan häst var inte lätt. De åkte och tittade på massor av shetlandsponnyer, men de var antingen för gamla, eller för lugna så att de knappt rörde sig alls.

När de nästan var beredda att ge upp berättade en kompis till mamman att hon hade en ponny som de kunde få prova. De åkte iväg till kompisens hästgård och gick till hagen där ponnyn skulle finnas, men när de kom fram var hagen tom och grinden öppen. De letade på gården och till slut fann de ponnyn vid gårdens äppelträd, med munnen full av äpplen. De försökte fånga in honom, men varje gång de kom nära gjorde hästen ett krumsprång och tog sig undan. Ägarna berättade att den här hästen kunde vara lite bångstyrig och inte alltid gjorde som man ville.

De gav till slut upp och mamman började gå mot bilen för att åka hem, men Eric ville inte alls åka hem. Han plockade istället upp ett par äpplen, gick mot ponnyn och frågade honom om han ville ha äpplen. Lugnt och snällt kom nu hästen fram till Eric och tog för sig av äpplena. Eric hade bestämt sig, han ville absolut ha den här ponnyn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar