24 oktober 2013

Strumpmannen av Dan och Lotta Höjer



Boken handlar om en kille som heter Sigge. Sommarlovet har just börjat, men Sigge kan inte vara glad för det, för Sigge och hans familj har just flyttat till en ny stad. Sigge gillar inte den nya staden, inte heller den nya lägenheten, men mest av ogillar han att vara utan sin bästa kompis Viktor, som han bodde granne med förut.

Sigge känner ingen i den nya staden och är så sur att han inte vill försöka lära känna någon heller, så han bestämmer sig för att stanna inomhus hela sommarlovet. Han tittar runt lite i huset och hittar ett litet förråd under trappan där mamma och pappa har ställt in morfars gamla saker. Sigge bestämmer sig för att förrådet ska bli hans koja, så han tar in en ficklampa och en filt. I förrådet hittar han en resväska som tillhör morfar och när han öppnar den upptäcker han att den är full av stålmannentidningar. Sigge älskar Stålmannen, så nu är sommaren räddad.

Sigge sitter i sin koja varje dag och läser tidningar. Ju längre ner i tidningshögen han kommer, desto värre luktar det och när han efter 11 dagar har läst alla tidningar upptäcker han att det längst ner i resväskan ligger en påse med ett par väldigt illaluktande strumpor. Sigge plockar upp strumporna ur påsen och tycker att de är rätt fina, så han sätter på sig dem.

När Sigge går ut från förrådet för att visa pappa sina strumpor svimmar nästan pappa av den hemska lukten. ”Uäää, ta av dig strumporna” skriker pappa, men Sigge svarar att strumporna är sköna och vägrar ta av sig dem. Efter en liten stund kommer grannarna och klagar på lukten och när brevbäraren kommer med posten, vänder han innan han hunnit fram till brevlådan för att det luktar så illa. Men Sigge vägrar fortfarande att ta av sig strumporna och behåller dem till och med på när han går och lägger sig på kvällen. På natten smyger sig mamma in på Sigges rum för att ta av honom strumporna, men de sitter som fastklistrade på Sigges fötter och går inte att ta av.

På morgonen när Sigge vaknar känner han sig konstig. Han är alldeles varm och han tänker att han kanske har fått strumpfeber. Han ställer sig upp och upptäcker att strumporna har hasat ner så att det sticker fram en hel del tyg framför tårna. Plötsligt börjar tyget som sticker ut att röra på sig. Efter en liten stund snurrar strumporna som helikopterblad under fötterna. Långsamt lyfter Sigge från golvet tills han flyger runt i rummet. Han krockar med lampor och bokhyllor och till slut gör strumporna så att han flyger ut genom fönstret. Sigge flyger upp högt över hustaken och först blir han livrädd, för Sigge är ganska rädd för höjder. Men efter en liten stund lugnar han ner sig och upptäcker att han kan styra strumporna och då blir allt genast roligare.

Sigge flyger runt en stund, men så krockar han med en liten fågel. ”Se dig för, blindstyre” säger fågeln argt till Sigge. Sigge bara gapar, fåglar kan väl inte prata? ”Och här uppe presenterar vi oss. Vad heter du?” ”Sigge”, stammar Sigge fram. Fågeln säger att han heter Tore. Efter att de har pratat en stund och Sigge har berättat historien om sina strumpor erbjuder Tore att bli Sigges flyglärare. De tränar under förmiddagen, men Sigge upptäcker också en annan konstig sak. Han upptäcker att han kan höra folks tankar och efter någon timme hör han ett rop på hjälp i sitt huvud.

Sigge och Tore flyger dit ropet på hjälp kommer ifrån och när de kommer fram ser de att det är en vuxen man som sitter och gråter i sitt hus. Sigge knackar på rutan och mannen släpper in honom. Sigge frågar vad som är fel och mannen säger att han är så fruktansvärt rädd för hundar att han inte längre vågar gå utanför huset. Sigge funderar på vad han ska göra, men så känner han någonting hårt på insidan av en av strumporna. Han för in handen innanför strumpan och plockar upp en liten bok där det på omslaget står ”instruktionsbok till strumpor”. Sigge slår upp första kapitlet och där står ”Svett + skvätt = styrka, kraft och mod”. Först fattar Sigge ingenting, men sedan får han en idé. Han tar av sig strumpan och vrider ur en liten droppe svett som landar på mannens huvud. Det luktar hemskt äckligt, men strax börjar mannen le och säger att han inte längre är rädd för hundar. Nu förstår Sigge att han har ett uppdrag med strumporna och det är att hjälpa människor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar