25 oktober 2013

Bankrånet av Anna Jansson



Boken handlar om en kille som heter Emil Wern och bor i Visby på Gotland. Emil har en detektivbyrå som heter ”Emil Werns detektivbyrå” där också Emils lillasyster Linda ingår. Tillsammans brukar de lösa olika brott i Visby. Ibland kan det bli ganska farligt, men som tur är är Emil och Lindas mamma polis.

När boken börjar är det en söndag i början av december och det har snöat hela natten. På morgonen när familjen Wern stiger upp så ligger det ett tjockt snötäcke över hela Visby. Det är julmarknad idag och Emil, Linda och mamma Maria bestämmer sig för att gå dit. På torget är det fullt av folk och det är julstämning med en kör som sjunger och barn som är utklädda till tomtenissar och änglar som dansar runt en gran.

Linda har fått syn på ett lotteri där man kan vinna en hink full av choklad och hon övertalar mamma att köpa lotter, för hon är väldigt sugen på all den chokladen. Men de lotter de köper är nitlotter så de vinner ingenting, men Linda börjar tjata på mamma om mer lotter för hon vill absolut ha hinken med choklad. Men mamma blir mest irriterad på Linda och säger att de ska gå till banken istället. Hon har sett att de har en tipsrunda för barn idag där man kan vinna en spargris med 100 kronor.

Sagt och gjort går de till banken för att delta i tipspromenaden. Frågorna är väldigt enkla tycker Emil och han är snabbt klar med tipspromenaden. Emil lämnar in sina svar och de går en runda till på marknaden innan de går hem.

På måndagkvällen snöar det igen och på tisdagen har de studiedag på skolan, så Emil är ledig. När han vaknar på morgonen och går till köket för att äta frukost ser mamma lite hemlighetsfull ut. Emil frågar vad det är och mamma berättar att de har ringt från banken och sagt att Emil var den enda som hade alla rätt på tipspromenaden, så han har vunnit spargrisen. Eftersom Emil är ledig idag så äter han snabbt upp sin frukost, klär på sig och springer raka vägen till banken.

När Emil kommer till banken så blir han mottagen av en kvinna i mörk kostym som lämnar över spargrisen. Emil tackar, men kvinnan verkar knappt höra vad Emil säger och hon ser mycket bekymrad ut. Istället för att säga grattis säger hon att det har hänt någonting hemskt och att hon behöver hjälp. Emil blir lite förvånad, men frågar vad som har hänt. Kvinnan presenterar sig som bankdirektör på banken och berättar att någon har stulit en miljon kronor från bankens kassavalv i natt, trots att alla dörrar till banken var låsta. Hon har hört talas om Emil Werns detektivbyrå och då hon inte vill att bankens kunder ska få veta att det fattas pengar i banken så vill hon inte koppla in polisen, utan frågar istället om Emils detektivbyrå vill ta sig an fallet. Emil tackar omedelbart ja. Han funderar en stund på hur han ska gå vidare, men får snart en snilleblixt. Det har snöat i natt så Emil springer ut till trappan på baksidan av banken. Precis som han misstänkte så finns det fotspår i snön som leder bort från banken. Det måste vara tjuvens fotspår tänker Emil. Jakten på tjuven är igång…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar