24 oktober 2013

Den dansande djävulen av Martin Widmark



Boken är första delen av tre i en serie som heter ”Tyko Flores äventyr”. Boken handlar, som namnet på serien antyder, om en kille som heter Tyko Flores.

Tyko är slav i en silvergruva. Tyko och en samling pojkar och män både jobbar och bor i gruvan och enda gången de får ta sig ovan jord är på söndagarna, för att besöka kyrkan. Silvret de tar upp ur gruvan går till den onde hertig Mazoo, som styr samhället med järnhand.

Livet i gruvan är tufft. Pojkarna, som är små och smidiga och därför lätt kan ta sig in i gruvgångarna, jobbar som någonting som kallas ”grävlingar”. Deras uppgift är att krypa längst in i gruvgångarna och hacka loss stenprover för att arbetsledarna ska kunna se var det finns silver. Arbetsdagarna är långa, men det värsta är nog den stora risken för gruvras. Många dör av inrasande gruvgångar och chansen att överleva till vuxen ålder är liten. Av den anledningen undviker pojkarna att lära känna varandra, då det är lättare att hantera alla dödsfall om man inte har några känslomässiga band till varandra.

Som om det inte vore nog har de ondsinta arbetsledare, som bara letar efter anledningar att få utdela grymma straff åt pojkarna. På kvällarna låses pojkarna in bakom galler och när de på söndagarna är ovan jord är de fastkedjade i varandra. De vuxna behöver dock inte spärras in. Då de får halva sin lön i sprit är de nästan lika fast i gruvan som barnen.

Veckans höjdpunkt för Tyko är när de får komma upp från gruvan och gå i kyrkan. När boken börjar är det söndag och pojkarna har just kommit upp från gruvan. Förmannen har låst fast dem vid ett träd för att uträtta ärenden och pojkarna ligger på gräset för en stunds vila. Tyko får syn på en skata och ligger och halvslumrar medan han betraktar skatan. Skatan flyger fram till Tyko och öppnar näbben och säger ”God dag Tyko”. Tyko mumlar ett förvånat ”god dag” till svar. ”Mitt namn är herr Pica” fortsätter skatan och hoppar fram till kedjan som sitter runt Tykos fot och börjar hacka på den för att få av den. Tyko börjar skratta åt skatan, men kommer på att förmannen förmodligen skulle slå ihjäl honom om han fick se att någon försökte bryta upp kedjan och säger förskräckt åt skatan att sluta.

Skatan slutar hacka och hoppar istället upp på Tykos bröst. Den lägger huvudet på sned och säger:

Förbannelsen kan brytas på de två brödernas torg
Och detta kan lösa din moders sorg
Sök mig på andra sidan de dödas stad
Skyddet ditt är att vara glad
Till kejsaren dock du ska lösa din skuld
Och hänga på hans bröst Polhymnias guld

Plötsligt sliter någon upp Tyko i kedjan och skriker åt honom att vakna. Tyko ser att det är förmannen som håller honom upp och ner i luften och hårdhänt kastar ned honom i marken. Tyko känner sig omtumlad och tänker att händelsen med skatan måste ha varit en dröm. Han är samtidigt lite förbittrad, då han vet att förmannen förmodligen kommer att hitta på något hemskt straff för att Tyko hade somnat.

Tyko har rätt om det med straffet, för när de kommer tillbaka till gruvan från kyrkobesöket säger förmannen att Tyko ska få i uppgift att ta sig längst in i ett gruvschakt som heter Westins schakt. Vanligtvis har gruvarbetarna ramsor som fungerar som kartor över schakten för att undvika de farliga ställena. För Westins schakt finns ingen ramsa och Tyko inser att risken att dö är väldigt stor om han tar sig in där. Samtidigt är det bättre än att vägra, vilket skulle innebära en säker död från förmannens piska.

När Tyko väl tar sig till Westins schakt upptäcker han att det är igenrasat. Han försöker flytta stenarna, men utan att lyckas och återvänder till förmannen och berättar vad som har hänt. Förmannen blir förbannad och ger Tyko fram till lördag att rensa schaktet och ta sig längst in för stenprover.

Tyko kämpar med stenarna ett par dagar, fullt medveten om att han förmodligen kommer att dö när han väl lyckas. Utöver förmannens ord tänker Tyko under dessa dagar mycket på den märkliga händelsen med skatan. Tyko har aldrig träffat sina föräldrar och det här med att lösa sin moders sorg, vad kan det betyda?

På fredagkvällen, när Tyko ska lägga sig så känner han att det ligger någonting vid fotändan av hans säng. Han sträcker dit handen och upptäcker att det är en ihopvikt lapp. Tyko vecklar försiktigt upp lappen och läser ”Tyko, det finns något du måste känna till. Hissen går upp kockan 12, natten mot lördagen. Följ med den!”

Det är i kväll, tänker Tyko. Han vet att han blir ihjälslagen om han blir påkommen med att ta sig från gruvan. Men samtidigt är Westins schakt en dödsdom och han är väldigt nyfiken på vem som har skrivit lappen och vad som väntar honom där uppe klockan 12.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar