25 oktober 2013

Kommandokusinerna av Staffan Ralf Hedberg och Carolina Ståhlberg



Boken handlar om de två kusinerna Sandy och Simon.

Sommarlovet har just börjat och Sandy är överlycklig, för hon är på väg till Sommarön tillsammans med sin familj. Sommarön är en ö i skärgården där Sandys släkt har ett par hus, så under somrarna brukar de alla samlas på ön. Sommarön är det bästa ställe Sandy vet och dessutom är Sandys bästa kompis, kusinen Simon där.

Familjen parkerar sin bil och tar färjan över till ön. När de kommer fram springer Sandy upp till huset och lämnar sina grejer och sedan direkt iväg för att leta upp Simon. Simon sitter uppklättrad i päronträdet bredvid deras hus och först är det lite spänd stämning eftersom de inte har träffats på länge, men efter en stunds pratande känns det som vanligt.

Simon berättar att de har fått problem med tjuvar på ön och att det är en massa saker som har försvunnit. Polisen har sagt att de inte har några spår och därför inte kan göra någonting åt det. Sandy blir lite arg och tycker att någon borde göra någonting åt det. Så får hon en idé, tänk om vi skulle bilda en specialstyrka som tar hand om tjuvarna! Simon tycker att det är en lysande idé och de börjar prata om vad deras specialstyrka ska heta. Något med kommando tycker Simon och Sandy föreslår att de ska heta kommandokusinerna. Jättebra tycker Simon. De är överens om att det här kan bli en spännande sommar. Men innan de börjar spana måste de bada, för ingen av dem har badat än i sommar.

De hämtar sina badkläder och går ner till vattnet och kastar sig i. Det är hemskt kallt i vattnet, men kul ändå att få bada. Efter att de har badat sitter Sandy och Simon på klipporna bredvid vattnet för att soltorka och då ser de att en racerbåt kommer in mot viken där de badar. De ser att båtens förare är deras morbror Glenn och bredvid Glenn sitter deras kusin Filip. Både Glenn och Filip är spänniga och störiga tycker Sandy och Simon och dessutom är Glenn rik så han har alltid en massa nya häftiga prylar och i smyg är de ganska avundsjuka på alla prylarna, men det skulle de aldrig erkänna för Glenn.

Efter badet bestämmer de sig för att imorgon bitti är det dags för kommandokusinernas första spaningsuppdrag. Nästa förmiddag knackar Simon på dörren till Sandys hus. Det ösregnar ute, så Sandy hade inte räknat med att de skulle gå ut och spana idag, men Simon säger att de kan vänta tills det slutar regna så de spelar kort i väntan på att regnet ska sluta falla. När väl solen kommer fram går de ut för att se om det har hänt någonting kriminellt. 

De ser att det är mycket folk på bryggan och att en gubbe har riggat upp en mikrofon och en högtalare. Gubben berättar att det ska vara talangtävling på ön på fredag och att alla som vill får anmäla sig. Plötslig ser de att morbror Glenn går fram till gubben och säger någonting till honom. Gubben lämnar över mikrofonen till Glenn och Glenn börjar prata.

Hallå allihop, säger Glenn, får jag be om er uppmärksamhet. I natt har någon stulit vår alldeles nya och svindyra racerbåt. Båten har en 80 hästkrafters motor och registreringsnummer FÅN. Jag utlyser därför en belöning. Den som hittar båten får 2000 kronor och dessutom gratis glass hela sommaren.
Wow! tänker Simon och Sandy. Här har vi ju ett perfekt uppdrag för kommandokusinerna. inte nog med att det är ett spännande fall att lösa, dessutom kan vi få både pengar och gratis glass. Men sådana tjuvar som stjäl dyra racebåtar är inte att leka med...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar