25 oktober 2013

Kungens sal av Peter Gotthardt



Boken är första delen i en fantasyserie som heter Katla och Knös.

När boken börjar möter vi tre skräckinjagade varelser som kommer flygande och skrämmer alla djur ur vägen. De ser ut som stora korpar, men deras ögon lyser röda av hat. De landar, tittar bort mot kungens borg och börjar prata. ”Död mans hjärta är vår föda” säger den ena ”men nu har kung Hrolf satt stopp för det”. ”Förut offrades alltid människor vid de stora högtiderna och vi kunde festa på de döda, men kung Hrolf har förbjudit det”, säger den andra. ”Därför måste han dö” säger den tredje och skrattar. ”Men vi har ju försökt tidigare och ingenting tycks bita på Hrolf”. ”Jag har hört om ett svärd”, säger en av dem, ”som det vilar en förbannelse över”. ”Vi ska hitta svärdet och med det kan vi döda Hrolf”. De tre varelserna skrattar allesammans och flyger iväg i soluppgången.

Borta vid kung Hrolfs borg vaknar Katla alldeles svettig efter en mardröm. Men det är inte i slottet Katla vaknar, utan i ett litet enkel trähus, för Katla är träl, en slav vid kungens hov. När Katla var liten kom krigare till hennes by och brände allting och dödade hennes föräldrar och sedan den dagen har Katla varit träl vid hovet. Katla stiger upp, går ut på gården med en hink för att fylla på vatten och går sedan till köket för att äta frukost. På vägen dit möter hon sin plågoande, stalldrängen Grimur. Grimur pekar på hinken med vatten och säger att han ska ha den. Katla säger att hon ska ta hinken till köket, men då ger Grimur henne ett slag i ansiktet så att hon faller omkull och han säger att ”slavflickor ska inte säga emot”. Men så ser Katla hur någon smäller till Grimur så att även han faller och hör någon säga ”slå åtminstone någon i din egen storlek”. Katla tittar upp och ser att det är en lång kvinna med rustning och ett stort svärd. Kvinnan tittar på Katla och säger ”du kan visa mig vägen till den stora salen för jag behöver tala med kung Hrolf”. Katla ställer sig upp, tackar för hjälpen och leder kvinnan till kungens sal.

Väl där går kvinnan fram till kungen och presenterar sig som Hervor och säger att hennes tjänster står till kungens förfogande. Kungen säger att han alltid behöver bra krigare, men hur ska han veta om Hervor duger. Bjarke, en av kungens bästa krigare, ställer sig upp och erbjuder sig att testa Hervor. ”Klarar du dig mot Bjarke”, säger kungen, ”så tillhör du de bästa”. De båda krigarna drar sina svärd och börjar slåss. Det är en jämn match och efter en stund bryter kung Hrolf kampen, då han ser att Hervor är minst lika bra som Bjarke.

Just som de är klara öppnas en dörr längst bort i salen och in kliver en mycket gammal man. ”Kung Hrolf” säger mannen ”ditt liv är i fara”. Mannen i dörren heter Trond och är en sanndrömmare och han berättar att i natt har han drömt om att onda krafter tänker mörda kungen. De onda krafterna letar efter ett magiskt svärd och den enda möjlighet Hrolf har att klara sig är att skicka ut krigare att hitta svärdet för de onda krafterna gör det. I drömmen berättades att fyra personer skulle skickas av kungen och både Hervor och Bjarke begär att få bli skickade. Så händer någonting som ingen har räknat med. Katla stiger fram och säger ”jag följer också med”. De andra ser förvånade ut och Bjarke säger, ”vad ska vi med en liten trälflicka med”? Jag kan vara till nytta, säger Katla, hämta vatten, samla ved, tända brasor och sådant. Jaja, suckar Bjarke, följ med då, men klaga inte om resan blir för svår.

Så ger de sig iväg för att leta rätt på det magiska svärdet.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar