24 oktober 2013

Tina och Zlatan av Ann-Kristin Lundmark



Boken handlar om en tjej som heter Tina. När boken börjar sitter Tina instängd i en städskrubb på skolan och gråter. Utanför hör Tina hur fröken säger att det är dags att gå in på lektion, men Tina har inte tänkt gå på lektion utan sitter kvar i skrubben.

Tina tar upp sin telefon och ringer sin mormor och ber henne komma och hämta Tina på skolan. Mormor lovar att vänta på parkeringen, så Tina smyger sig försiktigt ut från skolan. När hon kommer till parkeringen står mormor och väntar på henne. mormor frågar vad som har hänt, men Tina vill inte svara.

När hon kommer hem frågar mamma och pappa vad som har hänt, men Tina vägrar säga utan säger bara att hon aldrig mer ska gå till skolan. Mamma suckar och säger att så farligt kan det väl inte vara, vi kan väl försöka lösa problemet. Men Tina blir arg och säger att det inte finns någonting att lösa. Fattar ni inte, jag har slutat skolan!

Dagen efter vägrar fortfarande Tina att gå till skolan. Mamma och pappa säger att de måste till sina jobb och Tina kan inte vara ensam hemma, men de har pratat med mormor och hon säger att Tina kan vara hos henne istället. Okej, säger Tina, det blir bra.

De sätter sig i bilen och kör till mormor. När de kommer fram öppnar mormor i morgonrock, för hon har just stigit upp. Mormor brygger kaffe och plockar fram bullar. Tina och mormor brukar alltid dricka kaffe när de ses. Det blir mest mjölk i Tinas kopp, men för varje år äldre hon blir så får hon en droppe kaffe i mjölken, så eftersom hon nu är åtta år så får hon 8 droppar kaffe.

Mormor frågar Tina vad som har hänt i skolan. Tina vill först inte berätta, men mormor lovar att inte berätta för någon annan, så Tina börjar berätta vad det är som är fel.

Allt började för två månader sedan när en ny kille som heter Andy började i vår klass, säger Tina. Han älskar fotboll och hans stora idol är Zlatan. Andy har en Zlatantröja, Zlatanryggsäck, ja nästan alla Zlatansaker som man kan tänka sig. Det enda han inte har är en autograf. Tinas pappa är sportjournalist på en stor tidning och träffar ofta kända idrottsmän och har träffat Zlatan ett par gånger. Tina ville hemskt gärna bli kompis med Andy, så lovade honom att fixa Zlatans autograf. Tina tänke att det bara var att fråga pappa om han kunde be Zlatan om en autograf nästa gång han träffade honom. Men sedan kom det hemska. När Tina frågade pappa så berättade pappa att han just hade bytt jobb till stadens lokaltidning så att han kunde vara hemma mer, men det innebär också att han inte åker iväg och träffar sportstjärnor längre.

Tina vågade inte berätta sanningen för Andy, utan började istället ljuga om att han snart skulle få autografen. Efter någon vecka började en del klasskompisar ana oråd och säga att Tina bara hade hittat på alltsammans. Nej, sa Tina till svar, i helgen ska min pappa träffa Zlatan och då ordnar han autografen. Men det var förstås en lögn och när måndagen kom vågade Tina inte gå in på lektionen, utan stängde in sig i skrubben där hon ringde mormor ifrån.

Oj då, säger mormor. Ibland går inte saker som man har tänkt sig och det blir oftast värre när man börjar ljuga. Men var inte ledsen, för jag kom just på en idé om hur vi kan lösa problemet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar