24 oktober 2013

Sam och Sigge och riddarbröderna av Lin Hallberg



En ny bok om Sam och Sigge. Jag kommer inte ihåg om jag har berättat om böckerna om Sam och Sigge tidigare, men de handlar i alla fall om shetlandsponnyerna Sam och Sigge och den familj som äger dem.

Familjen består av bröderna Eric och Simon och deras mamma och pappa. De bodde tidigare i England, men har flyttat till Sverige, men just den här boken handlar om när de bodde i England.

Det är kväll och Eric och Simon ska gå och lägga sig och deras mamma har lovat att berätta en saga. Berätta om när vi blev riddare, säger Simon. Mamma säger okej och sätter sig ner för att berätta.

Det hela började med att familjen hade varit och besökt slottsruiner som sägs ha tillhört kung Arthur för mer än tusen år sedan. Enligt legenden hade kung Arthur på sitt hov en samling riddare som slogs för att försvara England från utländsk invasion. Eric och Simon tyckte att det var mycket spännande och efter den dagen blev de som riddartokiga. De började klä ut sig med rustning och svärd och med riddarutstyrseln rida runt på Sam och Sigge och leka att de faktiskt var riddare. När de inte satt till hästryggen brukade de låtsas att träden var fienden och anfalla träden med svärd och sköld.

Familjen hade inte bara hand om Sam och Sigge utan de ägde en hästgård med ganska många hästar. När boken utspelar sig är det sommar och stona på gården har nyligen fått föl. In på gården kör en bil och ut ur bilen kliver en kvinna. Kvinnan går fram mot Eric och Simon och de är så inne i leken att de nästan är på väg att anfalla henne. Kvinnan frågar om pojkarna har mamma eller pappa hemma och de säger att pappa är hemma, men att de inte får släppa in någon i huset. Kvinnan berättar att hon har sett ett ensamt föl på vägen och pojkarna förstår att det måste vara ett av deras föl som har rymt från hagen. Kvinnan säger åt pojkarna att springa och säga till sin pappa så att han kan åka och fånga fölet. Sedan sätter hon sig i bilen och kör därifrån.

Eric och Simon tänker först att de måste gå och säga till pappa, men kommer sedan på att de är ju riddare och att fånga ett föl borde vara en enkel match för en riddare så de springer istället iväg till stallet och sadlar Sam och Sigge. De kliver upp på hästryggarna och sätter iväg i galopp. Men att fånga ett föl om man är en liten pojke är inte helt enkelt, även om man tror sig vara en riddare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar