25 oktober 2013

Fullmåne av Ewa Christina Johansson



Boken handlar om en kille som heter Lukas, som tillsammans med sin mamma och storasyster just har flyttat till ett nytt hus. Eller nytt hus är kanske fel att säga, för huset är faktiskt väldigt gammalt och grått och i skorstenen bygger kråkorna bon och i väggarna springer möss. Dessutom låter huset en hel del, det knakar och knarrar och man kanske kan säga att det är ett riktigt spökhus.

Lukas önskar att de slapp bo där, men de har inget val. Mamma har blivit av med jobbet i staden där de bodde innan och spökhuset de bor i nu ägs av mammas bror Mac, så familjen får bo där gratis. Dessutom verkar mamma kunna få ett nytt jobb här i staden, så förhoppningsvis behöver de inte bo allt för länge i huset.

Men huset är inte helt nytt för dem, för de har faktiskt bott här en gång förut, för sex år sedan. Lukas minns det inte så tydligt, men en sak minns han väl och det är att mammas andra bror Cal mystiskt försvann när de bodde här senast. En dag gick Cal ut i skogen och sågs sedan aldrig mer. Strax därefter flyttade familjen och farbror Mac har bott i huset ensam sedan dess.

Lukas har svårt att sova på nätterna, för det kommer alltid mystiska ljud uppifrån vinden på huset. Oftast är det knarrande ljud, som att någon går uppe på vinden. Mamma har sagt åt Lukas och hans syster Annie att de inte får gå upp på vinden och när Lukas har berättat att han har hört ljud så har mamma sagt att han bara inbillar sig. Men Lukas kan inte släppa det så en dag bestämmer han sig för att gå upp på vinden och se om han kan lista ut vad det är som låter där uppe.

Lukas tar med sig en ficklampa och går upp för vindstrappan. Uppe på vinden är det mörkt och väldigt dammigt och massvis av bråte står överallt. Inget konstigt med det, det är ett gammalt hus och gamla vindar kan vara ganska röriga, men Lukas ser någonting som han tycker är lite märkligt. Bredvid en av väggarna står en stor hink med jord och på golvet framför väggen har någon lagt en lång sträng med jord som går från vägg till vägg. Lukas går fram för att titta närmare, men så känner han en hand på sin axel.

Lukas blir livrädd, rycker till och vänder sig om, men det är bara farbror Mac som står där. Vad gör du här? Frågar Mac. Har inte din mamma sagt att du inte får vara uppe på vinden? Kom så går vi ner igen, säger Mac. Mac låter Lukas gå före och när de har kommit ner så plockar Mac upp ett stort hänglås och låser fast på dörren till vinden. Nu i ljuset ser Lukas att någonting är fel med Mac, han ser nervös och bister ut. Vanligtvis brukar Mac vara lugn och vänlig, men när Lukas frågar vad som är fel så får han bara ett mummel till svar. Lukas börjar misstänka att Mac gömmer någonting på vinden. Någonting är på tok med det här huset och Lukas bestämmer sig för att ta reda på vad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar