24 oktober 2013

Pixis bok av Mårten Melin



Pixis bok är tredje delen i serien om Skogsbingelskolan. Böckerna är fristående, så man behöver inte läsa dem i ordning.

Som titeln antyder handlar boken om en tjej som heter Pixie. När boken börjar har Pixie och hennes mamma och pappa just dött. De verkar ha kommit till himlen, för allt omkring dem är vitt och framför dem är en stor port i guld med pärlor på. Framför porten står en kvinna helt klädd i vitt med vingar på ryggen och hälsar dem välkomna. Porten öppnas och bakom den visar sig ett fantastiskt vackert landskap. Men de hinner bara gå ett par steg innan allt går fel. Plötsligt känner Pixie hur hon sugs ut ur porten, bort från sina föräldrar och himlen. Sedan blir allt till mörker.

Pixie är tillbaka på jorden, men det är inte som förr. Pixie känner inte igen sig själv i spegeln, hon ser annorlunda och mycket snyggare ut. Pixies morbror Ola, som har tagit hand om hennes sedan hon kom tillbaka bestämmer sig för att hon ska börja på Skogsbingelskolan, eller ”Monsterskolan” som den också kallas. Skogsbingelskolan är en internatskola för barn med särskilda förmågor.

När de kommer till skolan möts de av skolans rektor Eva. Eva hälsar dem välkomna och visar Pixie till hennes rum. Eva ger Pixie två vitlöksklyftor att stoppa i fickorna. Hon säger att det är för att skydda sig. Pixie frågar mot vad och Eva svara ”mot Adam, han är vampyr”. Pixie tror först att Eva skämtar, men Eva ser helt allvarlig ut och Pixie förstår att det verkligen går en vampyr på skolan.

Vad dagarna går upptäcker Pixie att Skogsbingeskolan är en ganska märklig skola. Det är visserligen vanliga lektioner som matte och geografi, men eleverna är både vampyrer, spöken och allt däremellan. Även lärarna är ganska underliga och tycks ha förmågor de också. Pixie börjar upptäcka att det inte bara är hennes utseende som har förändrats. Pixi har blivit fruktansvärt stark också.

Men trots att skolan är rätt ok och att Pixi nu mer har superkrafter så saknar hon sina föräldrar någonting oerhört. Uppe i himlen kändes allt perfekt, men här nere på jorden känner hon sig mest vilsen. Men för att komma tillbaka till himlen så måste Pixi dö och att vänta till hon blir gammal känns som en fruktansvärt lång tid, så en kväll bestämmer sig Pixie för att ta livet av sig.

Hon klättrar upp på skolans tak och går fram till kanten. Hon tittar ner och ser att hon aldrig kan överleva fallet. Pixie tänker ”Hej då världen, hej himlen” och lutar sig framåt. Men så känner hon en hand på sin axel och hör en röst bakom sig: ”Jag skulle inte göra det där om jag var du. Tar du livet av dig kommer du aldrig till himlen”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar