24 oktober 2013

Spöket i skolan av Helena Bross



Siri och Lova ska börja skolan imorgon. De sitter och gungar och pratar om allt nytt och spännande som de tror kommer att hända när de börjar ettan. Lova längtar efter att lära sig att läsa och räkna, men Siri längtar mest efter att få pannkakor till skollunch. Pannkakor är det bästa Siri vet och hon säger åt Lova att hon kan äta 10 stycken.

Plötsligt hörs en röst som säger ”men det får du inte. Småungar får inte äta 10 pannkakor för då spricker de.” Tjejerna vänder sig om och ser att det den tuffa och lite äldre Alex som säger det. Alex har med sig sin lillebror Vicke, som också ska börja i ettan tillsammans med Siri och Lova.

Alex och Vicke är på väg till skolan för att Vicke vill titta lite på skolan innan de börjar och tjejerna bestämmer sig för att följa med.

När de kommer fram till skolan börjar Alex berätta lite om skolan för tjejerna och varna dem för hemska saker. Särskilt ska de passa sig för de elaka femmorna och den läskiga läraren Berit med de vassa naglarna. Men det värsta av allt, säger Alex, är spöket som bor i skolans källare. Tjejerna börjar skratta lite, för deras föräldrar har berättat för dem att spöken inte finns och de fattar att Alex bara vill skrämmas. Men Alex är helt allvarlig och fortsätter berätta.

När skolan börjar, säger Alex, har lärarna en lista med alla namn på barnen som går i klassen. Men ibland fattas någon elev som ropas upp och då är det spöket som har tagit det barnet. Lova och Siri vet inte riktigt vad de ska tror, men de börjar tycka att det är lite läskigt. Plötsligt hörs ett ljud ifrån skolans källare. Siri tittar dit och ser i källarfönstret att det är någonting som rör sig.

Barnen blir rädda men samtidigt nyfikna och går fram mot fönstret för att se efter vad det är. I källarmörkret ser de skymten av en svart kappa. Men plötsligt tänds lampan i källaren och då ser de att det verkligen är en svart kappa, men det läskiga är inte kappan utan att de ser att det är ett skelett som har på sig kappan. Det måste vara spöket de har sett, men då finns ju spöken på riktigt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar