25 oktober 2013

Vildhäxa: Elprovet av Lene Kaaberböl



Boken är första delen i en serie som heter ”Vildhäxa” som handlar om en tjej som heter Clara.

När boken börjar är Clara just på väg till skolan. Hon går ned i trapphuset, men vägen blockeras av den största katt hon någonsin har sett. Clara försöker köra bort katten, men den vägrar flytta på sig och till slut hoppar den på Clara och klöser henne i ansiktet.

Clara springer upp till lägenheten och berättar för sin mamma vad som har hänt. Claras vanligtvis så coola mamma, blir alldeles blek i ansiktet och börjar gråta när Clara berättar om den enorma katten.

De åker in till sjukhuset och Clara får en stelkrampsspruta och penicillin för att hon inte ska få en infektion. Clara känner sig lite konstig när de kommer hem från sjukhuset och hon går och lägger sig.

Clara drömmer märkliga mardrömmar om katten och när hon vaknar är hon alldeles öm i kroppen och har hög feber. Mamma ringer till sjukhuset, men verkar inte få någon hjälp och istället ringer hon sin syster, Claras moster. Clara har aldrig träffat sin moster och tycker att det är lite konstigt att Mamma ringer henne nu, men när mamma har pratat klart så säger hon att det genast måste åka till systern.

De kör en lång stund genom smala skogsvägar och när de kommer fram står mostern i dörren med en uggla på axeln och väntar på dem. Trots att Clara är yr av feber märker hon att mosterns hus är rätt märkligt. Det påminner lite om en verkstad och är fullt av verktyg och glasburkar. Men det konstigaste är nog att det finns fodrade korgar där möss och igelkottar ligger och sover.

Mostern kokar upp en illaluktande växtblandning som Clara får dricka. I feberyran hör hon mamma och moster prata om henne och att mamma säger ”nej, hon är inte som du, hon är en normal tjej”. Clara förstår inte vad mamma menar, men hon känner att växtblandningen börjar verka och efter någon timme är febern helt borta. Clara och hennes mamma åker hem till stan igen.

Dagen efteråt berättar hon om katten för sin bästa kompis, Oscar, och han tycker minst sagt att det hela är märkligt. Hon känner dock inte av någonting av febern idag och skoldagen förlöper som vanligt.

Efter skolan cyklar Clara och Oscar hem tillsammans, men efter en liten stund lägger sig en tät dimma över cykelbanan, så tät att de tvingas leda cyklarna för att det nästan är omöjligt att se någonting framför sig. Sedan händer en märklig sak: trottoaren under dem försvinner och ersätts av en vildvuxen gräsmatta. Dimman lättar litegrann, men bara så mycket att det formas en tunnel genom dimman. Genom dimman kommer en varelse med enorma vingar som med väsande röst säger ”Häxbarn, kom med mig” åt Clara.

Plötsligt kommer den enorma katten som från ingenstans genom dimman och kastar sig mot varelsen. Katten klöser varelsen och en stråle av blod far från varelsen. I nästa ögonblick skriker Oscar ”akta” och ger Clara en hård knuff. Plötsligt är dimman och gräsmattan borta och Clara ser att de var en hårsmån från att bli överkörda av en lastbil och att Oscars knuff har räddat dem.
Clara och Oscar sitter omtumlade på gräsmattan, men när de pratar om händelsen visar det sig att Oscar vare sig har sett varelsen eller den stora katten. Clara tar sig hem och berättar allt för sin mamma. Mamma lyssnar på Clara och säger sedan att de blir tvungna att åka tillbaka till Claras moster.

När de kommer till mostern börjar mamma och moster prata och på dem låter det som att Clara kommer att behöva bo hos mostern länge, kanske för alltid. Clara blir förvirrad och frågar om de kan förklara vad det är som pågår. Mostern ber Clara sätta sig och slår på en kanna te. Moster berättar att varelsen Clara har träffat en gång i tiden var vildhäxa, men bröt sitt häxlöfte och numera är ond. Av någon anledning vill varelsen ha tag på Clara och mostern säger att hon kan lära Clara att skydda sig. Clara undrar hur mostern kan göra det och mostern berättar att hon är vildhäxa och att det i deras släkt finns många vildhäxor. Clara blir förvånad och säger att hennes mamma inte är någon häxa. Mostern ler och säger att Claras mamma gärna vill att allt ska vara normal, men att mostern kan lära Clara att bli en häxa. Och med tanke på varelsen är det nog bra om Clara lär sig häxkonster, så att hon kan försvara sig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar