25 oktober 2013

Den stora jakten av Jan Kjaer



Boken är första delen i en ny fantasyserie som handlar om en kille som heter Luka. Luka bor i en by som heter Skogsby. Skogsby är en jägarby där alla är jägare. Luka är dock ingen jägare än, för först måste schamanen bestämma vilken sorts jägare han ska bli. Alla pojkar får när de fyller fjorton år vara med om någinting som kallas ”Kallet”, där schamanen ser in i pojkarnas hjärtan och avgör vilken jägarsort som passar dem.

När boken börjar är det just den dagen då Kallet ska äga rum. Luka och hans bästa vän Kif är på väg till kungens slott för att göra sin sista kökstjänst innan de ska få sin jägarplacering på Kallet. Kif har, liksom de flesta pojkar i byn, funderat mycket på vilken sorts jägare han vill bli och säger att han drömmer om att bli pälsjägare. Luka svarar att han inte vet vilken sorts jägare han vill bli, men att det ändå inte spelar så stor roll eftersom schamanen väljer och att det alltid blir som schamanen säger.

När de kommer till kungens slott blir de direkt satta i kökstjänst. De får börja med att hjälpa kocken att tillreda maten och sedan servera när maten är klar. Kungen har besök av den stenrike greven från Midborg, men när Luka går ut för att servera är det varken kungen eller greven ögonen faller på, utan på en skräckinjagande man som sitter bredvid greven. Kif känner igen mannen och viskar åt Luka att mannen är människojägare och kallas Kannibalen, eftersom det sägs att han brukar äta vissa av de människor han fångar.

När de har serverat klart är det kväll och pojkarna beger sig tillbaka till byn för att delta i Kallet. Hela byn samlas i den stora hallen och alla pojkarna är fulla av förväntning. Till slut kommer schamanen och ställer sig mitt i hallen, höjer armarna och säger: ”I kväll tar byns äldsta pojkar steget in i de vuxnas värld. Kallet avslöjar vilken av våra stora jägare de ska tillhöra. Låt alla blivande lärlingar komma fram till mig”.

Luka och de andra pojkarna kliver fram till schamanen. Schamanen börjar med att kalla Kif och pekar mot Kifs hjärta och drar snabbt tillbaka handen. Kif rycker till, som att schamanen verkligen har tagit hans hjärta och schamanen säger att ”Kif, i ditt hjärta bor en päljägare”.
En efter en får pojkarna gå igenom samma sak som Kif och till sist är bara Luka kvar.

Schamanen sträcker fram sin hand mot Luka och Luka känner det som att en hand faktiskt rör vid hans hjärta. Men Luka inser snabbt att någonting är fel. Schamanen har en mycket konstig min och när schamanen öppnar munnen får Luka det bekräftat för schamanen säger: ”Luka, i ditt hjärta bor en människojägare”. Luka blir helt tom inombords och faller ihop i en hög på golvet. Människojägare är avskydda av alla och nu ska tydligen Luka bli en sådan jägare. Hans föräldrar protesterar och säger att någonting måste ha blivit fel, men innerst inne vet de alla att schamanen alltid har rätt. Luka tänker, ska jag bli en sån människa som den fruktansvärde mannen på slottet?  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar