25 oktober 2013

Gropens hemlighet av Helena Bross



Boken är första delen i en serie av mysterieböcker som heter ”Kusinerna”.

Boken börjar med att Simon just har fått sommarlov. Han skyndar sig hem från skolan för att packa, för varje sommar så åker Simon till sin mormors sommarstuga på landet och Simon längtar dit. Simon har ett eget rum hos mormor som han nästan aldrig behöver städa och till skillnad från mammas trånga lägenhet så är allting rymligt hos mormor och kanske bäst av allt så får Simon sova hur länge han vill på morgonen.

Telefonen ringer och det är mormor i andra ändan av luren. Simon berättar att han håller på att packa och mormor säger att det är jättekul, men att hon måste berätta någonting. Mormor säger att Simons låtsaskusin Moa ska komma och bo med dem i två veckor. Simon blir sur, han hade tänkt ut precis hur allt skulle bli när han kom till mormor, men nu kommer Moa, som han knappt känner och förstör allt.

Simon packar in sina grejer i bilen och han och mamma åker till mormor. När de kommer fram ser Simon att Moa redan sitter i mormors kök. Mamma och mormor börjar prata och Simon hör att de pratar om de nya grannarna som tydligen har hästar. Simon kan rida och han ser att Moa ser nyfiken ut när hon hör att de pratar om hästar. Mormor säger att hon ska gå bort till grannarna och hälsa och undrar om inte Simon och Moa ska följa med. Mormor säger att hon kan fråga grannarna om Simon och Moa får rida på deras hästar.

De går över till grannarna och knackar på och grannarna visar sig vara riktigt trevliga. De blir glada när de hör att Simon och Moa kan rida och lånar gärna ut hästar åt dem om de först hjälper grannarna att mocka och rykta hästarna.

Simon och Moa får låna var sin islandshäst som de leder ut från stallet och rider runt lite med på gården. På baksidan av stallet får de syn på två män som håller på att gräva en grop med grävmaskin. De stannar en stund för att titta på männen lite på avstånd medan de gräver. Men så ser de att en av männen, som befinner sig i gropen, sträcker upp händerna och skriker ”stopp, stopp”! Den andra mannen, som sitter i grävmaskinen, går ut och hoppar ned i gropen och tillsammans står de på huk och gräver runt i jorden med händerna. De diskuterar häftigt och ser upprörda ut. Så ser de att en av männen tar upp någonting glänsande ur gropen och lägger det i en plastkasse. Han frågar den andra manne ”vad sjutton ska vi göra med det här?” och mannen svarar ”undan med det fort som tusan”, så han tar plastpåsen och lägger snabbt in den i förarhytten på grävmaskinen. ”Nu fortsätter vi som om ingenting har hänt”, säger den ena mannen till den andra och de sätter igång grävmaskinen och fortsätter att arbeta.

Simon och Moa blir väldigt nyfikna på vad männen har hittat, men det verkar vara något hemligt så de kan inte gärna rida fram och fråga, så de rider fram till en sjö och stannar där för att vila. De börjar prata om männen med grävmaskinen och ingen av dem har en aning om vad männen kan ha hittat. Men de är allt för nyfikna för att släppa det, så Simon och Moa gör upp en plan. I natt när mormor har somnat ska de smyga sig ut till gropen för att ta reda på vad det är för någonting mystiskt männen egentligen har hittat i gropen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar