4 november 2013

Shoo len av Douglas Foley



Boken handlar om en niondeklass i en skola i en stockholmsförort. Den kretsar mest kring tre personer: Karim, Nikoo och Gabi.

Boken börjar dramatiskt. I den korta inledningen får vi läsa om Karim och Nikoo som står i köket och lagar mat, men att Nikoo redan ett dygn senare kommer att vara död och att det är Karim som orsakar det.

Karim, Gabi och några av deras kompisar är småkriminella. De har begått ett par rån och Gabi har hela tiden varit den som har drivit på. Karim gillar egentligen inte kriminaliteten utan skulle hellre ägna sig åt skrivande och graffiti. Men när Gabi kom till skolan i åttan hjälpte han Karim genom att slå ner några killar som trakasserade honom och Karim känner därför en tacksamhetsskuld gentemot Gabi och känner sig tvingad att ställa upp när Gabi vill ha hjälp med ett brott. De rån de har gjort har varit emot väldigt fulla människor som varit lätta byten och inte gjort motstånd. En kväll ställer de sig utanför tunnelbanan i väntar på ett rånoffer. De följer efter en ensam kvinna, puttar ner henne och försöker ta hennes väska. Men kvinnan är varken full eller ett lätt offer och det hela slutar med att Gabi misshandlar henne svårt.

Karim mår väldigt dåligt över detta och bestämmer sig för att sluta med rånandet, men vet inte riktigt hur han ska kunna göra det utan att svika Gabi.

Nikoo kommer som ny till klassen under vårterminen. Tillsammans med sin mamma och syster har hon flyttat till området från en annan förort efter att hennes pappa har dött. Nikoo är smart, snygg och cool och Karim blir genast intresserad. De börjar umgås och upptäcker att de har mycket gemensamt och Nikoo börjar sakta att förälska sig i Karim.

En dag berättar Nikoo att hennes mamma har blivit misshandlad och rånad utanför tunnelbanan och Karim förstår att hennes mamma är den kvinna som han och Gabi har rånat. Karim säger ingenting, men ångrar sig nu ännu mer och inser att om det ska kunna bli seriöst mellan honom och Nikoo så kommer han förr eller senare måsta berätta för henne att han var med vid misshandeln.

Och Gabi förlorar mer och mer tron på samhället. Han tycker att det är kört för honom som invandrare och tror att den enda vägen till framgång är kriminalitet. En dag får han höra att någonting stort är på gång och att kan få vara med på det. Nu behöver han hjälp av Karim mer än någonsin, men Karim vill ju bara ta sig ifrån kriminaliteten.

Samtidigt vet man att det oundvikliga, Nikoos död, kommer men vad är det som driver händelseutvecklingen till det? Karim vill ju inte annat än att vara med henne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar