28 november 2013

Dagens katastrofer av Cilla Jackert



Boken handlar om en elvaårig tjej som heter Majken. Majken oroar sig för nästan allt. Vanliga och ovanliga sjukdomar som kan drabba henne, mördare och pedofiler, det allt varmare klimatet och farliga avgaser. Hon bor tillsammans med sin mamma i Stockholms innerstad, men helst skulle hon vilja bo på landet. Stockholm är ju fullt av avgaser och bilar med förare som säkert både är fulla och galna. Bara att gå över gatan inne i stan är förenat med livsfara, menar Majken.

Majkens mamma har dock inga planer på att flytta ut på landet, hon älskar Stockholm och driver dessutom en restaurang inne i stan. Majken blir inte klok på henne, hon vill alltså bo inne bland bilarna och avgaserna och dessutom både röker och dricker hon ibland, vilket definitivt är livsfarligt.

Men Majkens mamma är orolig för Majken. När mamman var ung höll hon på med en massa sporter och var ute och träffade kompisar hela tiden och Majken gör ingenting av det där. Sport är alldeles för farligt och Majken tycker att de flesta jämnåriga är idioter, så hon är mest hemma och läser och googlar symptom på konstiga sjukdomar. Majkens mamma jobbar nästan jämt sent på sin restaurang, så nu när det är sommarlov är Majken oftast ensam.

Mamman bestämmer sig för att göra någonting åt det, så en dag dyker hon upp hemma med en hund. Mamma berättar att hunden heter Blunder och kommer från ett hundstall. Blunder ska bo hos dem över sommaren och Majken ska ta hand om honom.

Majken tycker att det är en idiotisk idé. Först och främst är hundar smutsiga djur som säkert bär på en massa sjukdomar. Hur ren kan man vara om man hälsar genom att lukta på en annan hunds rumpa? Om de får medicin mot sjukdomarna så blir de skyldiga till farliga miljöutsläpp. Dessutom är hundar korkade. Majken vet att hästars hjärnor är stora som valnötter så en hunds hjärna är förmodligen stor som en hasselnöt. Hur kan hennes mamma förvänta sig att hon ska bli vän med någon som knappt kan tänka.

Utöver det vet hon ingenting om Blunder. Han kanske har hamnat på hundstallet för att han har bitit ihjäl någon. Den förre ägaren, eller ett barn eller så.

Majken har dock inte något val. Först tänker hon att hon bara ska låta Blunder vara, men när han börjar kissa på hallmattan fattar hon att hon måste gå ut med honom. Hon tar på honom ett koppel och går ut på gatan. Först vill hon bara gå med honom på sin gata, men Blunder verkar inte särskilt nöjd med att gå 20 meter fram och tillbaka, så han börjar dra med sig Majken över gatan. Majken försöker få stopp på honom, men Blunder är starkare än henne så det blir mer som att Blunder är ute och går med Majken i koppel än tvärtom.

Majken får syn på ett taxifik där det sitter ett par taxichaffisar och fikar. Majken lyckas slita med sig Blunder dit för att försöka övertala taxichaufförerna att köra hem henne och Blunder. Men Majken har inga pengar och taxichaufförerna vill inte köra gratis, så det funkar inte. Istället sticker Blunder mot Vanadislunden och det kan inte sluta bra, för Vanadislunden är full av knarkare och alkoholister, i alla fall enligt Majken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar