7 november 2013

Det här är ingen film med ett lyckligt slut av Staffan Cederborg



Boken handlar om en kille som kallas Nypon.

Nypon går i nian och är väldigt skoltrött. Det mesta känns som skit i Nypons liv och den enda han riktigt kan prata med är sin farmor. Men tidigt i boken så dör Nypons farmor och då är det som att hans liv kraschar. Nypon har tänkt sig att det finns en livets lag, någonting som gör att allt ordnar sig i slutändan vad som än händer. Men när farmodern dör inser han, som titeln anspelar på, att livet nog inte är som en film med ett lyckligt slut.

Nypon börjar skolka, det känns rätt meningslöst att gå i skolan. Studievägledaren ligger på honom om gymnasieval, men det är svårt att välja någonting när allt känns meningslöst. Det enda han riktigt gillar är att teckna, men när han säger att han vill välja estetiskt program tycker studievägledaren att han som har så lätt för matte kastar bort sin framtid om han inte väljer natur.

En eftermiddag är de på gymnasiemässa och Nypon får syn på en tjej han inte sett förut och blir blixtförälskad. Han frågar en av sina kompisar vem hon är och kompisen säger att hon heter Ramona och går i en av parallellklasserna. Nypon tror först inte på kompisen, han borde ju ha lagt märke till henne tidigare i så fall, men när han kommer hem och kollar i skolkatalogen så visar det sig att kompisen har rätt.

Nypon blir smått besastt av Ramona, hon är det enda han kan tänka på, men han är så rädd att förstöra något att han knappt vågar ta kontakt med henne. Efter ett par veckor är hans kompisar less på att han inte vågar göra någonting så en dag när han är och fikar med sin kompis Matti och de får syn på Ramona drar kompisen med Nypon och sätter sig vid Ramonas bord. Nypon blir så nervös att han knappt får fram ett ord, men Matti lyckas i alla fall bjuda Ramona på en fest nästa helg.

Någon dag senare är Nypon och Matti och tränar. Efter passet bastar de. Två äldre killar kommer in i bastun. Nypon känner igen dem, de går i tvåan på gymnasiet. Killarna börjar snacka och det visar sig att en av dem är tillsammans med Ramona. Nypon blir knäckt, vad trodde han egentligen, men han är inte beredd att ge upp än.

Även om Ramona inte är intresserad är det en tjej som verkar vara det. Det är en tjej som heter Hanna som går i samma klass som Nypon. Hon försöker ta kontakt med Nypon i skolan flera gånger. Först försöker Nypon avfärda henne lite trevligt, men till slut är han så less på henne att han nästan börjar hata henne. Nypon är så upptagen av att må dåligt och att tänka på Ramona att han inte kan ta in någonting annat och Hanna känns bara som att hon kommer och stör. Men det ska visa sig att Hanna och Nypon har mer gemensamt än vad han anar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar