4 november 2013

Fallen flicka av Christina Wahldén



Boken handlar om femtonåriga Rona som tillsammans med sin familj har flytt ifrån Afghanistan till Sverige. Ronas familj är strikta muslimer och hennes pappa är mycket sträng och tillåter inte Rona att göra mycket, utan hon förväntas laga mat, städa och ta hand om sina småsyskon. Gör hon inte som han säger så slår han henne. Skolan är hennes andningshål och det enda stället där hon känner sig fri.

Pappan tycker att det egentligen är meningslöst att Rona går i skolan då hon ändå ska giftas bort ung, men Rona älskar skolan och drömmer om att bli läkare. Hon vet att hennes pappa aldrig skulle tillåta det, men drömmar måste man få ha och hon funderar mycket på hur hon ska kunna göra så att hon ska kunna bli läkare.

Rona går i förberedelseklass och i klassen går också Halima som är Ronas bästa kompis. Halima vill bli advokat, men även Halima har en sträng pappa och precis som Rona vet hon att hon säkert kommer att bli bortgift snart.

Förberedelseklassens lärare heter Monika och hon är en mycket omtänksam lärare som förstår en del av vad som händer hemma hos tjejerna och försöker hjälpa dem bäst hon kan. Monika pratar ofta med dem om vilka rättigheter de har, men både Rona och Halima vet att rättigheterna inte spelar någon roll, deras familjer gör ändå som de vill.

Halima fyller år och ska ha ett födelsedagskalas och Rona blir såklart bjuden. Rona vet att hennes pappa aldrig kommer tillåta henne att gå dit själv. Pappan säger att för att Rona ska få gå så måste hennes storebror Barryalay följa med henne och se så att hon inte pratar med några killar. För Barryalay gäller dock helt andra regler än för Rona. Han får vara ute hur sent han vill och får ha flickvänner. Rona avskyr detta.

Rona gör en plan. Hon ska matförgifta pappa och storerbror så att ingen av dem kan följa henne till Halima. Istället räknar hon med att hennes förståndshandikappade storebror Atal, som hon tycker mycket om ska få följa med.

En tanke väcks hos Rona. Kanske kan hon ändå överlista sin pappa och bli läkare? Men det är inte lätt när man har en sträng och våldsam pappa och en bror som hjälper pappa att utföra det han bestämmer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar