7 november 2013

Lex bok av Sara Kadefors



Boken handlar om en tjej som heter Lex och går sista året på gymnasiet. Lex är rätt skoltrött och hatar hur skolan vill att hon ska tänka. Skolan genomsyras av entreprenörskap och Lex avskyr att alla idéer man har ska kunna omsättas till produkter som går att sälja, att man ska göra sig själv till ett varumärke. För Lex känns det som om hela samhället vill att man ska vara en produkt snarare än en människa och för Lex är det motbjudande.

Lex är inte särskilt social av sig, men har en bästa vän som heter Jonathan som också är en lite udda typ. Utöver det så har hon en mamma, Kajsa, som hon bor med och en pappa som sitter i fängelse. Pappan har suttit i fängelse från och till ända sedan Lex var liten.

Lex har en väldigt rik fantasi och en av hennes favoritaktiviteter är att fantisera sig bort i flera timmar. Det är rätt avancerade fantasier, som filmer ungefär med en massa bihandlingar. Hon tycker att det är skönt att det är så långt ifrån entreprenörskap som något kan vara.

Lex bor tillsammans med sin mamma. Mamman har varit ensamstående mest hela tiden sedan det tog slut med Lex pappa för många år sedan. Det har funnits män ibland, men ingen som har stannat särskilt länge. Lex är glad för det, hon trivs bra med sin mamma utan några män.

Men en dag kommer mamma hem och berättar att hon har träffat en man på Zumban hon går på. Mannen heter Bruno och mamma är jättelycklig, men Lex är tveksam.

När Lex någon vecka senare får träffa Bruno blir hon än mer skeptisk. Hon tycker att han är inställsam och först tror hon att han stöter på henne, men det visar sig att Bruno är ungdomsboksförfattare och därför gillar att höra hur ungdomar tänker. Lex får ett par av Brunos böcker och läser med stort motstånd en av dem. Det är den värsta dynga hon har läst. Bruno skriver om utsatta ungdomar, men det är så tillrättalagt att det mer är vuxna människors fantasier om hur ungdomar är än att det skildrar verkliga ungdomar. Det får Lex att ogilla Bruno ännu mer.

Men mamma och Bruno spenderar allt mer tid ihop och en dag berättar mamma att Bruno ska flytta in hos dem. Lex tycker att det är fruktansvärt och börjar jobba på en plan för att få bort Bruno. Bruno fortsätter att vara sådär inställsam, men efter ett tag fattar Lex vad det hela går ut på. Bruno har fått skrivkramp och söker därför desperat efter någon ung människas berättelse att skriva en bok om.

Bruno vet att Lex pappa sitter i fängelse, så Lex kommer på att hon ska koka ihop en galen berättelse om Lex och pappans vilda liv och hur hon har blivit slussad mellan gangsters och knarkarkvarter. Om Bruno går på det och skriver en bok om det så kan Lex bara höra av sig till förlaget och berätta att allt är påhittat så är Bruno knäckt för alltid.

En kväll när Lex och Bruno är ensamma börjar Lex att berätta sin uppdiktade historia. Bruno sväljer allt och även om han beklagar sig så ser hon hur det lyser ur hans ögon över glädjen av att ha hittat en historia om en utsatt tjej att skriva. De kommer överens om att Lex ska berätta allt för Bruno och att han ska skriva en bok om det.

Lex tycker att det här är fantastiskt och går helt upp i fantasierna. Men hon kommer på att hon borde ha en bättre plan för avslöjandet, så hon bestämmer sig för att starta en blogg där hon skriver ned de berättelser hon ger till Bruno så att förlaget sedan ser att de har varit publicerade tidigare. Bloggande är perfekt tycker Lex, för om det är något hon ogillar så är det bloggar där folk försöker skapa en bild av ett perfekt liv. Lex skapar ett alter ego, Maya, som är bloggens skribent. Hennes kompis Jonathan älskar hela planen och han köper en massa konstiga second hand-kläder som Maya ska ha och så tar de foton till bloggen där Lex är Maya.

Lex börjar skriva om Maya och snabbt får bloggen läsare. Lex har inte riktigt räknat med att någon ska ta bloggen på allvar men ganska snart börjar blogg-kommentarerna komma från unga tjejer som identifierar sig med Maya. Bloggen bara växer och växer och till slut börjar till och med kvällstidningarna skriva om den mystiska Maya.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar