4 november 2013

Svenne av Per Nilsson



Boken handlar om Fredrik Svensson 17år gammal, av sina kompisar kallad Svenne. Svenne och två av hans klasskompisar vinner en tekniktävling och som pris så får de en resa till stockholm. När de är i stockholm bestämmer de sig för att gå på Gröna Lund en kväll. På gröna lund kommer Svenne ifrån sina kompisar en liten stund och råkar träffa på ett invandrargäng som bara verkar vara ute för att bråka och väljer ut den ensamme Svenne som ett enkelt offer. De hamnar i slagsmål och det slutar med att en av invandrarna tar fram en kniv och hugger Svenne i bröstet.

Svenne överlever och tidningarna skriver stora rubriker om att ett förortsgäng har gett sig på honom bara för att han heter Svenne. Svenne tycker att det är lite konstigt att de skriver om det, men funderar inte så mycket på det. Tills en dag då någon knackar på hans dörr.

Den som knackar presenterar sig som Nils Dackeman. Nils säger att han har läst om Svenne i tidningen och att han gärna skulle vilja snacka med Svenne.  Nils säger att han har ett jobb åt Svenne. Jobbet verkar lite underligt, ja Nils förklarar inte särskilt mycket om det förutom att det har med politik att göra och att han vill att Svenne ska framträda med honom. Om Svenne vill ha jobbet så innebär det även att han ska flytta till Malmö och bo tillsammans med Nils.

Svennes Mamma dog när han föddes och hans pappa dog just innan boken utspelar sig. Svenne bor ensam i hans pappas hus och har ändå funderat på att hoppa av gymnasiet, så det finns inte mycket som håller honom kvar. Svenne bestämmer sig därför att ta jobbet och flytta ner till Malmö.

I malmö får han veta att det är ett parti som kallar sig ”Partiet rättvist sverige” som Nils Dackeman har och som Svenne ska jobba för. Partiet säger sig jobba för frihet och trygghet för sverige och det tycker väl Svenne låter bra, men allt som är skrivet är ändå ganska luddigt så Svenne är lite osäker på vad de egentligen står för. Och framförallt förstår Svenne inte varför Nils har valt honom att jobba för partiet.

Men allt vad tiden går blir Dackemans planer tydligare för Svenne och han upptäcker att han är djupt insyltad i någonting som blir allt hemskare och mörkare än vad Svenne någonsin hade kunnat tro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar