7 november 2013

Flyt som en fjäril, stick som ett bi av Elin Nilsson



Boken handlar om en tjej som heter Miranda. Miranda är fjorton år, bor i Malmö och lever för simning. Hon tränar 9 gånger i veckan, 3 morgonar och 6 eftermiddagar. Miranda är bland de bästa i sin åldersgrupp och har tävlat med framgång på ungdoms-SM. Målet för det här säsongen är att kvala in till riktiga SM.

Men utöver simningen är det inte mycket som är bra i Mirandas liv. Hon bor tillsammans med sin mamma, pappa och storebror i ett hus i Kulladal, men familjen håller på att rasa samman på grund av storebrodern. Han hoppade av gymnasiet och sitter nu förtiden bara inne och spelar World of Warcraft. Han går inte ens ut ur rummet för att äta med familjen. Både mamma och pappa är förtvivlade för de vet inte vad de ska göra åt honom. Miranda har mer eller mindre börjat betrakta honom som död, för den där illaluktande killen med flottigt hår som sitter inne på sitt rum kan omöjligt vara hennes storebror.

Inte heller skolan gillar Miranda. Den känns tråkig och meningslös och hon tycker att den ändå inte lär en någonting om livet. Lyckligtvis har hon två bra vänner i klassen, Magge och Johanna, som gör att det känns lite lättare att gå dit. I övrigt har Miranda just inga vänner. Det är svårt att ha ett socialt liv när man tränar så mycket som henne. Det är mest träna, äta, sova i Mirandas liv. Men hon tycker att det är ganska skönt. Miranda mår i grunden rätt dåligt och har svårt att hantera sina känslor, men när hon simmar försvinner allt det. Alla tankar är som bortblåsta och hon känner sig som en maskin i vattnet. Det är bara kropp, andning och vatten och helst av allt skulle hon vilja att det var så jämt.

Utöver simningen är det Johanna och Magge som gör livet värt att leva. Johanna och Miranda har varit kompisar sedan de var små och Magge lärde de känna när hon började i samma klass som dem i sjuan. Johanna har ett rätt spännande liv och har en populär blogg. Miranda är glad för det för själv har hon inte mycket att berätta, så det är kul att följa vad som händer Johanna. Men under höstterminen träffar Johanna en kille. Först tycker Miranda att det är kul för Johanna, men hon upptäcker att Johanna spenderar mer och mer tid med sin kille. Miranda försöker att vara glad för Johannas skull, men hon blir mer och mer svartsjuk. Hon vet inte hur hon ska hantera det och en kväll brister det bara för Miranda. Hon ringer upp Johanna och säger att Johanna är en egoistisk idiot och ber henne att dra åt helvete. Miranda ångrar sig nästan genast, men nästa dag i skolan vill inte Johanna ens titta åt henns håll.

Nu när Mirandas sociala liv helt har kraschat finns det bara simningen kvar och hon går fullständigt upp i den. Men det är inte särskilt sunt att leva för att kunna blåsa bort sina tankar så mycket som möjligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar