7 november 2013

Inte vatten värd av Ulrika Lidbo



Boken handlar om en tjej som heter Edith och går i åttan.

Ediths bästa kompis heter Lucinda och går i samma klass som henne. De har varit kompisar sedan de var små, men Lucinda är ofta ganska elak. Inte mot Edith då, utan mot andra människor i omgivningen. Även om Edith tycker att det är fel så säger hon inget om det för de är ju trots allt bästisar.

Från början var det bara Edith och Lucinda, men när de började sjuan hände något. Två nya tjejer, Madeleine och Barbara, började umgås med Lucinda. Från början tänkte Edith inte så mycket på det, men ju närmare de kom Lucinda destå mer svartsjuk blev Edith. Edith och lucinda har varit bästa kompisar så länge Edith kan minnas och nu är Edith rädd att hon ska förlora Lucinda.

Under sommarlovet innan åttan är Lucinda på läger i USA och Edith är mest med familjen hela sommaren. Ediths familj brukar ta emot ungdomar som har farit illa och den här sommaren är det en isländsk tjej som heter Sigga. Siggas mamma har hamnat på mentalsjukhus och Sigga mår såklart dåligt på grund av det. Först tycker Edith mest att Sigga är konstig. Hon har fula kläder och pratar nästan inte alls. Men under sommaren lär Edith och Sigga känna varandra och Edith upptäcker att hon är rätt ok ändå.

När skolan börjar och Lucinda kommer tillbaka står hon i uppmärksamhetens centrum. Hon har varit i USA och träffat ett par kändisar och har en massa coola kläder med sig hem. Alla ser upp till henne och Edith känner att Lucinda glider allt längre ifrån henne och det ger henne panik. Edith måste göra något för att inte förlora Lucinda.

En annan sak som har hänt är att Sigga har börjat i deras klass. Nästan direkt börjar Lucinda att hacka på Sigga för hennes fula och konstiga kläder. Edith tycker att det är fel, men vågar inte säga någonting av rädsla för att förlora Lucinda så även hon börjar vara taskig mot Sigga.

Det här fortsätter under hela skolåret och trots att Edith gör allt för att komma närmare Lucinda glider de längre ifrån varandra. Till slut börjar Edith misstänka att Lucinda undviker henne.

Under våren åker klassen på skolresa till Gottland. Edith får dela rum med Lucinda och är jätteglad för det. Edith känner att det här är en chans att vinna tillbaka Lucinda. På kvällen innan de ska sova berättar Edith en massa hemligheter om Sigga och hennes mamma, hemligheter som hon har lovat både Sigga och sin familj att aldrig berätta. Hon säger åt Lucinda att hon måste lova att inte sprida hemligheterna vidare, men redan nästa dag har Lucinda berättat allt för Madeleine och Barbara. De säger allt åt Sigga och skrattar åt henne. Sigga blir såklart jätteledsen och sticker iväg ut i skogen.

Men Sigga kommer inte tillbaka och Edith börjar bli orolig. Lucinda säger att Sigga får skylla sig själv. Lucinda skriver ett brev som ser ut som det ska komma från Sigga där hon skriver att Siggas mamma har blivit sjuk och att hon själv har åkt hem från Gottland. Lucinda lägger brevet på deras lärares rum.

Dagen efter ska klassen åka tillbaka och Sigga syns fortfarande inte till. Läraren har tydligen gått på brevet och klassen lämnar Gottland utan Sigga. Edith mår hemskt dåligt över det här. Sigga kan ju faktiskt ligga död ute i skogen. Samtidigt vet hon att om hon avslöjar sanningen kommer hon att ha förlorat Lucinda för alltid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar