28 november 2013

Små mekaniska mirakel av Lissa Evans



Boken handlar om en kille som heter Peter Lutten. Peter bor tillsammans med sin långa mamma och pappa, men själv är han väldigt kort för sin ålder. Det blir inte bättre av att hans föräldrar har gett honom namnet Peter vilket kan skrivas som P. Lutten. Att han ständigt blir kallad plutten borde de ha tänkt på.

När boken börjar har familjen just bestämt sig för att flytta. Peters mamma är läkare och har fått ett jobb som gör att de måste flytta. Nära staden där sjukhuset ligger, ligger staden Beeton där Peters pappa växte upp, så de har bestämt sig för att flytta dit.

Släkten på pappans sida har en lång historia i Beeton och när familjen kommer dit med flyttlasset blir pappan väldigt förvånad över att släktens gamla fabrik fortfarande står kvar. Luttens mekaniska mirakel står det på skylten till fabriken. Peter frågar vad de sysslade med där. Pappa berättar att de byggde lås och kassaskåp, men att verksamheten mer eller mindre dog när fabriken brann för 50 år sedan. Peters farfar hade försökt bygga upp verksamheten igen, men misslyckats och därefter flyttat från staden. Han anklagade sin bror Tony för branden och de bråkade en hel del om det, men sedan försvann Tony spårlöst.

Tony var trollkarl, berättar pappa och dagen innan han försvann var han förbi vårt hus och lämnade en sparbössa av trä till mig. Peter vet precis vad hans pappa menar, för han har sett den där sparbössan på pappas arbetsrum.

När de kommer hem går Peter in på pappas arbetsrum för att kolla på sparbössan. Den ser inte direkt ut som en sparbössa, för den har ingen springa där man kan stoppa ner pengar. Peter börjar fundera på om det inte är en trolleriask. Botten känns tyngre än locket, så Peter börjar vrida på den för att se om det finns en dold lucka någonstans. När han vrider på lådans botten faller botten av och ett par mynt trillar ut. Mynten är små och fyrkantiga och ser ut att vara av guld. Peter går till sin pappa med mynten, men han säger att mynten mest är gamla och inte särskilt värdefulla. Peter tror ändå att det är någonting särskilt med mynten. Varför skulle pappas farbror Tony lämna lådan med mynten till pappa dagen innan han försvann. Tonys gamla hus finns fortfarande kvar, så Peter bestämmer sig för att sticka dit för att ta reda på mer.

När han kommer dit finner han att huset är ett ruckel och att alla fönster och dörrar är igenbommade. Peter går runt huset och rycker lite i brädorna för att se om han kan kika in i huset. Plötsligt hör han någon som säger ”hallå, det där är privat mark. Det du gör är förbjudet”. Peter vänder sig om och ser att det är en ung tjej som säger det. Hon plockar upp en kamera och börjar fotografera Peter. Peter blir lite orolig och sticker från huset, men tjejen följer efter. Peter börjar springa och när han väl tror sig ha skakat av sig tjejen så dyker hon upp mitt framför honom. Peter vänder sig om och springer åt andra hållet, men då får han syn på tjejen igen. Först tror Peter att han har blivit galen, men så kommer han på att de måste vara enäggstvillingar.

Peter får syn på en gammal telefonkiosk och springer in och gömmer sig i den. Genom den skitiga rutan på telefonkiosken ser han tjejerna och de är inte bara tvillingar, utan en tredje identisk tjej har dykt upp så de måste vara enäggstrillingar.

Det knackar på rutan till telefonkiosken och en tant som står utanför frågar om han ska ringa. Annars får han gå därifrån. Peter vill inte lämna telefonen så han plockar upp ett av mynten han hittade, stoppar det i telefonautomaten och slår numret till pappa. Det händer ingenting och då ser Peter att sladden till telefonen är avklippt. Peter funderar lite på vad han nu ska göra, men så plötsligt börjar telefonen att ringa. Det borde vara omöjligt tänker Peter, men ändå lyfter han luren och svarar hallå. Rösten i andra ändan frågar om det är herr Lutton. Peter svarar ett darrande ja. Vi har boken, säger rösten. Vilken bok frågar Peter? Boken ni beställde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar