18 mars 2013

Ninja Timmy och de stulna skratten av Henrik Tamm

En äventyrsbok i Steampunkanda med talande djur och märkliga uppfinningar. Den utspelas i en obestämd tid i en stor stad, Elyzandrium.

Timmy är alltså en katt, som tillsammans med sina vänner minken Simon och (lätt överviktiga) grisarna Jasper och Kasper bor på en vind där de bygger maskiner av olika slag. När boken börjar färdigställer de precis en apelsinskalarmaskin (stor som ett badrum, himla smidig apparat). De kånkar iväg med den mot torget där en fruktförsäljare ska köpa den, och passerar på vägen bagarens lilla dotter (en människa. Det finns både människor och djur i staden, och alla pratar.) som vill skratta åt ett skämt Timmy drar. Men hon kan inte skratta - hon kan bara grimasera med ansiktet. Märkligt. Vidare på vägen mot torget blir Timmy och hans vänner anfallna av ett gäng elaka vildsvin, som tar apelsinskalarmaskinen. Timmy och de andra flyr, och maskinen bärs nu i stället iväg till en viss herr Ondskefull Blå Kanin Med Röda Ögon. Han är ond, han. Han håller på att bygga ihop något ovanligt ondskefullt, och till det behöver han diverse maskindelar. Samt barnaskratt. Läskig kille.

När Timmy flyr från vildsvinen träffar han på leksaksmakaren Alfred. Och det är Alfred som hjälper Timmy och de andra att bli ninja-brottsbekämpare och så småningom också blå-kanin-bekämpare. Denne Alfred bygger leksaker och andra uppfinningar som är magiska. Bland annat ett par glasögon som man kan se genom väggar med och dem har gänget nytta av när de letar efter de försvunna barnen. De flyger runt och spanar över en övergiven fabrik...Läs s. 108-111.

Detta är första delen om Timmy och "De magiska ninjorna" och det kommer säkert fler.

Henrik Tamm som skrivit boken och gjort de fantastiska bilderna har tidigare jobbat på Dreamworks och varit med och gjort filmerna om Shrek och Narnia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar