7 mars 2013

Någons hjälte av Mårten Sandén


Mårten Sandén har tidigare skrivit petrinideckarna. Huvudperson är Viktor, i årskurs 6. Han är ingen man lägger märke till direkt. Men han är duktig på att trolla och i hemlighet drömmer han om att göra det på en stor scen. Men vågar inte, tror att han skulle bli utskrattad. Han törs inte ens anmäla sig till skolan kabaré trots att rektorn vädjar efter fler som vill vara med.
Men när han trollar på ett barnkalas rullar allt igång. För det första visar det sig att barnets storasyster är Lina, den snygga tjejen i 7D. Och hon blir faktiskt lite imponerad. Men den stora grejen händer när han ska åka hem från barnkalaset. Viktor har nämligen fått med sig sin systers träningsväska istället för eget ombyte. Hon tävlar i Inlines och han har fått med sig hennes silvriga skrinnardräkt.. Det är typ 10 minusgrader ute så Viktor drar på sig dräkten utanpå sin trollkarls kostym. Dräkten är tajt men eftersom han har frack under blir det lite bulligt så han ser lite biffig ut. Och så på men inlinesen. Det är kallt som sagt så han drar ner dräkten huva i pannan och börjar åka. Han inser att han ser rätt fånig ut så han tar en omväg genom skogen för att inte behöva stöta på någon han känner. Läs s. 33 ff
Viktor hinner inte riktigt uppfatta vad som händer men han svischar för bi en man som har attackerat en kvinna och av en slump egentligen så knockar han den här mannen i farten och kvinnan kan fly undan. Nästa dag skriver alla tidningar om en mystisk superhjälte som kommit till stan. Det är bara Viktor som vet sanningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar